Americanii au votat pentru înăsprirea controalelor privindu-i pe cetăţenii străini care nu au nevoie de viză

Camera Reprezentanților din SUA a votat marți cu o majoritate covârșitoare înăsprirea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii celor 38 de țări din programul Visa Waiver, pentru a-i împiedica pe eventualii jihadiști cu pașapoarte europene să ajungă liber pe teritoriul american.
Romania TV
09 dec. 2015, 19:11
Americanii au votat pentru înăsprirea controalelor privindu-i pe cetăţenii străini care nu au nevoie de viză

Cel de-al doilea pachet legislativ major din domeniul securității adoptat de Camera Reprezentanților după atacurile de la Paris din 13 noiembrie a fost aprobat cu 407 voturi ‘pentru’ și 19 ‘împotrivă’. Legea mai trebuie să treacă acum și de Senat, data votului nefiind stabilită încă.

Printre alte lucruri, legea le va cere cetățenilor din programul Visa Waiver, care include majoritatea țărilor din Europa de Vest, să obțină o viză de călătorie pentru a intra în SUA dacă au fost în Siria, Irak, Iran sau Sudan în ultimii cinci ani. Măsura vizează de asemenea și persoanele care au dublă cetățenie, dacă una dintre cetățenii este a unei țări din cele patru nominalizate.

Legea le cere de asemenea țărilor din acest program să fac schimb de informații cu autoritățile americane în legătură cu suspecții de terorism. „Această lege va ajuta la acoperirea golurilor din domeniul securității și la îmbunătățirea capacității noastre de a-i opri pe indivizii periculoși înainte de a ajunge pe teritoriul nostru”, a declarat republicanul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanților.

Citeşte şi SUA ar putea introduce din nou vizele pentru statele UE. Condiţii drastice puse de americani, europenilor

Circa 20 de milioane de persoane intră anual în SUA prin acest program, care le permită să rămână pe teritoriul american timp de 90 de zile.

Programul Visa Waiver, lansat în 1986, vizează 38 de țări, între care și statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Poloniei și României, și a fost creat pentru a sprijini turismul și a consolida relațiile SUA cu aliații săi cei mai apropiați.

Noua reformă nu pune sub semnul întrebării programul, însă va complica deplasarea în SUA a persoanelor care s-au dus, din motive legitime, în țările vizate, indiferent dacă este vorba de activiști din domeniul ajutorului umanitar, jurnaliști sau simpli turiști. Ei vor trebui să meargă de acum la un consulat american pentru o întrevedere prealabilă primirii vizei.

Asociația de apărare a libertății ACLU și alte organizații au denunțat legea, considerând-o discriminatorie.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Ce au găsit doi români la un hotel de patru stele din Turcia. Vacanța lor a devenit un coșmar: “Vreau ca și alți oameni să știe”
Capital.ro
A murit cel mai bun bucătar. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
Consiliul Fiscal AVERTIZEAZĂ: Deficitul bugetar ar putea EXPLODA la 7% din PIB în 2024
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
A murit o legendă a gastronomiei. A schimbat felul în care se mănâncă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
Ungurii se înclină în fața României. Aplauze de la vecini: Să-și amintească toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...