Anul acesta, filmele vor fi difuzate, în perioada 10-17 decembrie, ca și în anii anteriori, la Cine Dore, cinematograful Cinematecii Spaniole madrilene, dar și în alte două prestigioase cinematografe, cel al Cinetecii din Madrid, specializat în proiecția de documentare, și cel al Academiei de Arte și Științe Cinematografice, potrivit unui comunicat al ICR Madrid transmis Agerpres.
Organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Cinemateca Spaniolă, festivalul va fi inaugurat cu pelicula „Aferim!” (Radu Jude, 2015), câștigătoare a Ursului de Argint la ediția din acest an a Berlinalei, candidată la Premiile Oscar 2016 din partea României și nominalizată la Premiul pentru cel mai bun film european al Academiei Europene de Film.
Filmul va fi prezentat de criticul Roberto Cueto, un excelent cunoscător al filmului românesc, selecționer la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, programator al Cinetecii din Madrid și membru în numeroase jurii internaționale.
În fiecare zi a festivalului va fi prezentat câte un lungmetraj, șase de ficțiune și două documentare: „Aferim!”, „Un etaj mai jos” (Radu Muntean, 2015), „Lumea e a mea” (Nicolae Constantin Tănase, 2015), „Carmen” (Doru Nitescu, 2013), „Chuck Norris vs. Communism” (Ilinca Călugăreanu, 2015), „Autoportretul unei fete cuminți” (Ana Lungu, 2015), „De ce eu?” (Tudor Giurgiu) și „Aliyah Dada” (Oana Giurgiu, 2015).
Festivalul de film, așa cum a fost conceput încă de la prima ediție, vizează suscitarea unei dezbateri în jurul cinematografiei românești între regizorii, producătorii și actorii români și criticii și publicul din Spania pentru o mai bună cunoaștere a contextului acestor producții.
În acest sens, proiecția filmului „De ce eu?” va fi urmată de o discuție cu regizorul Tudor Giurgiu și publicul prezent moderată de Javier Tolentino, realizatorul unuia dintre cele mai populare programe radiofonice de film din Spania, „El septimo vicio”.
De asemenea, documentarul Oanei Giurgiu, „Aliyah Dada”, care se centrează pe dinamica relațiilor dintre evrei și populația majoritară românească, va fi însoțit de o discuție cu regizoarea și Antonio Weinrichter, profesor universitar și autor a numeroase rubrici permanente dedicate filmelor documentare în presa națională precum ABC Cultural ori Caiman Cuadernos de cine.
Publicul va avea ocazia să discute și cu Irina Margareta Nistor, protagonista documentarului „Chuck Norris vs. Communism”, despre fenomenul casetelor video de contrabandă și dublarea filmelor în ultimii ani ai regimului comunist.
Totodată, „Lumea e a mea”, primul lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, recompensat cu premii pentru debut la festivalurile din Karlovy Vary și Cottbus, va fi prezentat de criticul Carlos Reviriego, autorul unor rubrici permanente în El Cultural, suplimentul codianului El Mundo, și revista de specialitate „Caiman. Cuadernos de Cine”, echivalentul spaniol al celebrei reviste franceze Cahiers du cinema.
Citeşte şi Premieră românească în deschiderea Festivalului Filmului European