Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Transporturilor a făcut o anchetă detaliată la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi au descoperit lucruri greu de explicat. Unele salarii au fost majorate cu 75% pentru circa jumătate dintre angajaţii de la sediul central CNADNR. Nu există niciun criteriu prin care aceşti oameni au fost selectaţi. Din cei cei 563 de salariaţi la CNADNR central, 267 de salariaţi cu au avut salariile majorate cu 75%.
De asemenea, în urma controlului, s-au descoperit plăţi pentru peste 390.000 ore suplimentare muncite de angajaţi, în valoare de aproape 13 milioane lei ( 3 milioane de euro).
Toate astea vin în condiţiile în care Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu a dat deloc dovadă de performanţă şi România va pierde foduri europene de1,3 miliarde euro.
Narcis Neaga a fost destituit din funcţia de director CNADNR, a anunţat ministrul Transporturilor Marian Costescu. Neaga a fost înlocuit cu șeful interimar de la Metrorex, Cătălin Homor.
„Începând de astăzi va fi demarată procedura de selecţie a noului managemement, atât director general cât şi Consiliul de Administraţie. Va urma o perioadă de transparentizare a activităţii companiei. …) Va urma o reformă a CNADNR pe capacitatea de implementare şi de a investi eficient. (…) Ca ultimă măsură, noua echipă de conducere va avea ca primă atribuţie indentificarea soluţiilor pentru blocajele deja existente în companie, pentru a restarta compania”,
a adăugat ministrul.Ministerul Transporturilor are suspiciuni de natură penală, după ce a primit raportul Corpului de control privind proiectarea şi construcţia sectorului de şosea de mare viteză Cunţa-Sălişte.
„Având în vedere toate aspectele constatate de Corpul de Control, precum şi prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, au apărut suspiciuni de natură penală şi au fost sesizate organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de şantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi cu privire la modul în care a acţionat conducerea CNADNR în derularea contractelor”, arăta Ministerul Transporturilor, într-un comunicat.
Directorul general de la Drumuri s-a prezentat recent, în calitate de martor, într-un dosar, însă procurorii DNA sunt pe urmele lui în cazul autostrăzii demolate, Orăștie-Sibiu, potrivit Evz.
Surse guvernamentale au declarat că oficialii CNADNR ar fi renunțat la ideea de a rezilia contractul secțiunii de autostradă dintre Săliște și Cunța, aflată pe lotul Orăștie-Sibiu.
În prezent, specialiștii Companiei Naționale de Autostrăzi pregătesc un raport detaliat pentru șeful Executivului Dacian Cioloș privind autostrada, demolată, Orăștie- Sibiu și proiectele aflate în derulare.
Citeşte şi: CNADNR, despre Autostrada Sibiu-Orăştie: Statul nu va plăti greşelile constructorului
La începutul lunii septembrie, tronsonul de 22 de kilometri între Sălişte şi Cunţa a fost închis, pentru a fi reparate fisurile care au apărut pe traseu, la numai câteva luni de la inaugurare. Lucrările au fost preconizate să fie terminate la sfârșitul acestei luni. Costurile vor fi suportate de constructor, întrucât drumul se află în garanţie.
Compania de Drumuri a plătit deocamdată aproape 600 de milioane de lei fără TVA pentru cei 22 de kilometri ai autostrăzii.