Planul Urbanistic General al Capitalei expiră pe 21 decembrie. ANUNŢUL primarului interimar

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a spus, joi, că lipsa Planului Urbanistic General blochează Bucureştiul din punct de vedere economic, precizând că va înainta în prima şedinţă a Consiliul General al Municipiului Bucureşti un proiect de prelungire a PUG.
Iulian Tudor
10 dec. 2015, 15:44
Planul Urbanistic General al Capitalei expiră pe 21 decembrie. ANUNŢUL primarului interimar

Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Bucureşti expiră în 21 decembrie, iar fără acesta nu mai pot fi eliberate documentaţii de autorizare în Bucureşti, „situaţie care ar duce la un blocaj general al investiţiilor în infrastructura oraşului, al investiţiilor imobiliare”, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Conform Legii 303/2012, PUG al Municipiului Bucureşti poate fi prelungit pentru un an de zile.

„Fac un apel către Consiliul General al Municipiului Bucureşti la responsabilitate şi respect faţă de bucureşteni. Lipsa de preocupare a celor două administraţii succesive ale Capitalei faţă de problema Planului Urbanistic General nu le aparţine. Era de datoria primarilor generali în funcţie să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranţă investiţională este nevoie de o decizie responsabilă faţă de bucureşteni: aprobarea în regim de urgenţă a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General”, a declarat, joi, Răzvan Sava.

Primarul general interimar al Capitalei a precizat că este conştient de faptul că prelungirea acestui document nu rezolvă problema de fond în privinţa regulamentului urbanistic al Capitalei, precizând că va identifica, alături de executivul primăriei şi de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, soluţiile optime pentru elaborarea noului PUG al Municipiului Bucureşti.

Conform articolului 7, alineatul 13, din Legea 52/2003 „în cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare”.

„Voi înainta, în prima şedinţă, Consiliului General, un proiect de prelungire a PUG, în baza Legii 52/2003. Voi cere adoptarea acestei hotărâri, în beneficiul oraşului. Riscul de a bloca investiţiile pentru modernizare de străzi, reţele de apă şi canalizare sau de distribuţie a agentului termic, căi de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului şi, nu în ultimul rând, de a bloca investiţiile bucureştenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situaţie excepţională”, a mai precizat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

Conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 şi prelungit ulterior alţi cinci ani. În 2012 a fost lansat concursul de soluţii pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureştiului.

Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) şi un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea a trei etape: elaborarea formei sintetizate a PUG în vigoare şi stadiul actual al dezvoltării urbane – patru luni; elaborarea PUG şi a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni şi întocmirea documentaţiilor specifice obţinerii avizelor necesare aprobării PUG al Municipiului Bucureşti şi a Regulamentului Local de Urbanism de către CGMB şi obţinerea acestor avize – patru luni.

„Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraş, reglementează organizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor şi protejarea monumentelor istorice. Până în acest moment, deşi au trecut 22 luni, suntem în continuare în faza 1 de lucru, aceea a evaluării situaţiei actuale”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Capitalei.

Conform documentului citat, cea mai mare problemă a planului a fost lipsa de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deţinătorii reţelelor de utilităţi şi alte instituţii ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completării datelor (date cadastrale, poziţionare reţele utilităţi, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului.

„Toţi decidenţii instituţionali trebuie să înţeleagă că planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adoptă formal o dată la 10 ani. Este un model matematic cu un grad înalt de predictibilitate, care, devenit operaţional, poate spune, spre exemplu, că dezvoltarea imobiliară dintr-o zonă va duce blocarea infrastructurii rutiere, oferă indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimează dacă reţelele de utilităţi sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existenţei unui plan urbanistic general coerent îl reprezintă eliberarea rapidă a mai multor documentaţii, precum certificatul de urbanism, autorizaţii de constuire, alte avize şi autorizaţii locale”, a spus Răzvan Sava.

Edilul interimar al Capitalei a mai precizat că PUG trebuie să fie o preocupare strategică permanentă, care are nevoie de actualizări continue în funcţie de realităţile efective din teren şi obiectivele politicilor publice locale.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegeri în 2025?! Comisia SIE a anunțat chiar acum
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cătălin Bordea și-a ieșit din minți. Mesaj fără precedent
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Detalii noi în ancheta Nordis: cheltuieli suspecte de 170.000 de euro într-un club de lux
MediaFlux
ALERTĂ MEDICALĂ în România! Este un nou RECORD!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)