Încălzirile climatice care depăşesc două grade Celsius pot avea consecinţe catastrofale

Creșterea nivelului mărilor și oceanelor, canicule repetate, dispariția unor specii ar fi consecințele unei temperaturi globale care să o depășească cu peste 2 grade Celsius pe cea din era preindustrială - subliniază climatologi menționați joi de AFP.
Iulian Tudor
10 dec. 2015, 16:54
Încălzirile climatice care depăşesc două grade Celsius pot avea consecinţe catastrofale

La Conferința internațională asupra climei (COP21) de la Le Bourget, statele încearcă să se pună de acord pentru a limita creșterea temperaturii la 2 grade Celsius și chiar 1,5 grade Celsius — prag mai sigur pentru multe țări, dar tot mai dificil de atins și de impus în negocieri, scrie Agerpres.

De ce tocmai 2 grade Celsius? Ideea este că omenirea s-ar putea adapta în general până la această limită.

Dacă nu se face nimic pentru reducerea gazelor cu efect de seră, rezultate îndeosebi din arderea de energii fosile, lumea s-ar putea îndrepta spre o încălzire de 5 grade Celsius în 2100, potrivit GIEC (Grupul de experți interguvernamental asupra evoluției climei). Acest lucru ar însemna un salt în necunoscut, ținând seama că de la ultima epocă glaciară, de acum 20.000 de ani, temperatura mondială a crescut cu 5 grade Celsius.

Conform planurilor de limitare a emisiilor, publicate de țări în vederea COP21, planeta, pe care temperatura a crescut deja cu 1 grad Celsius, s-ar îndrepta spre o creștere cu 3 grade Celsius, situație care ar avea consecințe devastatoare. Miza constă în devierea acestui parcurs.

Citeşte şi

În condițiile unei încălziri cu 2 grade Celsius, nivelul oceanelor ar urma să crească cu 40 de centimetri la sfârșitul secolului, arată climatologul Jean Jouzel: „La 3 grade Celsius vor fi 60 de centimetri, iar la 4 grade, 80 de centimetri și chiar mai mult, ceea ce ar fi catastrofal fiindcă nu s-ar mai opri”, a spus el.

La originea fenomenului ar sta dilatarea oceanului, topirea ghețurilor, dar și degradarea calotelor din Groenlanda și Antarctica, ireversibilă de la un anumit prag. New York, Hong Kong, Shanghai, Bombay se numără printre marile orașe care ar fi acoperite parțial de ape ca efect al dereglării climatice, potrivit Institutului de cercetări american Climate Central.

La o încălzire de 2 grade Celsius, apele vor acoperi peste câteva sute sau 2.000 de ani teritorii populate în prezent de 280 de milioane de oameni. Însă la o creștere a temperaturii de 3 grade Celsius, fenomenul ar viza 400 de milioane de oameni, iar dacă temperatura ar fi cu 4 grade Celsius mai mare, ar fi implicate 600 de milioane de persoane, adaugă institutul menționat.

Dacă mercurul s-ar limita la o creștere de 2 grade Celsius, 1,5 miliarde de persoane vor fi expuse în fiecare an la valuri de căldură începând din 2100, arată Avoid 2, consorțiu britanic de institute de cercetări. Acest număr ar crește la 4,5 miliarde la o încălzire cu sub 3 grade și la 12 miliarde dacă temperatura ar urca cu 5 grade Celsius.

Dacă temperatura ar crește cu 2 grade Celsius, o caniculă asemănătoare cu cea prin care a trecut Europa în 2003 în mod excepțional (soldată cu 70.000 de morți) ar surveni o dată la patru ani, iar în cazul unei creșteri cu 3 grade, frecvența ar fi de o dată la doi ani. „În cazul în care temperatura ar urca cu 4-5 grade Celsius, toate verile vor fi mai calde decât cea din 2003”, avertizează Jouzel.

Tot în situația unei temperaturi cu 2 grade Celsius mai ridicate decât în epoca pre-industrială, circa 30 de milioane de oameni ar fi afectați anual de inundații în 2100 și de două ori mai mulți la o creștere de 3 grade, apreciază Avoid 2. În alte regiuni s-ar înregistra, dimpotrivă, fenomene de secetă cronică, cum se întâmplă deja în Sahel. Deficitul de apă în unele locuri și excesul în altele ar însemna că 1,5 miliarde de persoane vor fi în situație de „stres hidric” la o încălzire cu 2 grade și 2 miliarde la 5 grade Celsius.

Între 2030 și 2050, schimbările climatice ar putea provoca aproape 250.000 de decese în plus pe an, dintre care 38.000 s-ar datora expunerii vârstnicilor la căldură, 48.000, diareei, 60.000, paludismului și 95.000, malnutriției copiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Lupta pentru resurse, amenințare pentru siguranța alimentară și pentru securitate, este un factor suplimentar de instabilitate, care poate împinge în exil numeroase comunități.

De la Marea Barieră de corali la Marea de Gheață, trecând prin Veneția și Kilimandjaro, situri de mare importanță sunt amenințate sau sunt supuse deja unor efecte care se adaugă altora, avertizează UNESCO.

„Dacă rămânem la 2 grade Celsius, calota din Groenlanda s-ar putea topi, ceea ce înseamnă o creștere a nivelului mării cu 7 metri”, previne Jean Jouzel. „Vorbim fără îndoială de un mileniu sau de mai mult, însă multe orașe și patrimoniul lor se vor pierde. Este o problemă etică fiindcă peste o mie de ani oamenii vor ține la fel de mult ca noi la istoria trecutului”, a încheiat el, citat de AFP.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Cât costă să construieşti o casă de până în 100 mp, în 2025? Preţuri pentru manoperă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți