Ministerul Agriculturii a anunțat, joi, că virusul H5N2 a fost găsit la o fermă cu 8.300 de rațe din Gers (sud-vestul Franței), iar virusul H5N9 a fost detectat într-o fermă cu peste 20.000 de pui, bibilici și rațe din regiunea vecină Landes.
Din 24 noiembrie, când virusul H5N1 a fost detectat într-o curte privată din Dordogne, cel mai mare producător agricol din UE s-a confruntat cu 12 cazuri de gripă aviară. Acestea afectează regiunile Dordogne, Landes, Haute-Vienne și Gers, unde se produce celebrul foie gras, foarte căutat cu prilejul sărbătorilor de sfârșit de an. Acestea sunt primele cazuri de gripă aviară înalt patogenă din Franța din ultimii opt ani.
În 4 decembrie, Japonia, cel mai mare importator de foie gras franțuzesc, a decis să interzică importurile de păsări și alte produse avicole, după anunțarea unor cazuri de gripă aviară în Franța.
Citeşte şi Gripa aviară se extinde în Franţa: Patru noi cazuri de îmbolnăvire
Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a avertizat recent că peste 35 de țări au fost afectate de înmulțirea cazurilor de epidemie de gripă aviară de la începutul anului trecut și până în prezent, epidemii care au condus la eutanasierea mai multor zeci de milioane de păsări.
OIE a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
De asemenea, datele OIE arată că 28 de țări au fost afectate de la începutul acestui an de epidemii de gripă aviară de subtipurile înalt patogene (H7 și H5), în creștere față de 19 țări afectate în 2014 și 14 țări în 2013.