Iliescu: Ponta nu trebuie să-şi asume funcţia de premier dacă va cădea Guvernul

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la România TV că, în eventualitatea căderii guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Ponta nu ar trebui să accepte o nominalizare pentru postul de prim-ministru. Iliescu preferă ca această sarcină să fie asumată de către un independent care să conducă un guvern de tranziţie, până la alegeri.
Romania TV
26 apr. 2012, 14:26
Iliescu: Ponta nu trebuie să-şi asume funcţia de premier dacă va cădea Guvernul

Dacă ar cădea actualul guvern, s-ar impune un guvern de serviciu, din persoane independente, neangajate într-un partid, aşa cum am avut pe vremuri în guvernul Stolojan. Abia atunci, când noua structură parlamentară va constitui o bază de sprijin solid al alianţei, atunci se va pune problema asumării acestui post de către preşedintele PSD„, a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD precizează că, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, „preşedintele va fi obligat să negocieze cu forţele parlamentare să ajungă la o soluţie temporară, provizorie”.

Soluţia o avem, avem exemplul istoric, guvernul Stolojan, în condiţii mult mai grele şi care a acţionat aproape un an. Acum, treaba e simplă. În 3 luni de zile acest guvern îşi îndeplineşte misiunea şi, printr-o înţelegere cu toate forţele parlamentare, se poate găsi formula corespunzătoare şi omul şi echipa care să îşi îndeplinească această misiune de serviciu. Oameni cunoscuţi, nu neapărat membrii de partid, chiar e bine în guvern de neutri, sau mă rog, o consultare cu toate partidele parlamentare. Un om care să întrunească acceptul tuturor partidelor parlamentare şi guvernul ca atare, din oameni pentru un guvern de serviciu. Totdeauna se găsesc soluţii când se doreşte„, a afirmat Iliescu,  într-un interviu pentru România TV, prezentat în emisiunea „România 60 de minute”.

Întrebat dacă personal crede că preşedintele îi va oferi funcţia de premier lui Victor Ponta, Iliescu a spus: „Eu nu cred că e interesat Ponta şi PSD şi USL să preia în aceste condiţiuni răspunderea guvernamentală. Răspunderea guvernamentală trebuie să fie pe baza viitoarelor alegeri generale. Ar fi o aventură care ar putea avea consecinţe negative, preluarea unei răspunderi şi limitarea la o singură misiune.”

În ceea ce priveşte varianta în care Guvernul nu va pica, Iliescu a arătat că, într-o astfel de situaţie, acesta „îşi duce până la capăt crucea” şi îl sfătuieşte pe Ungureanu „să organizeze alegerile în mod cinstit, corect, să nu mai tragă de sfoară, să le tot amâne, să le facă la timp sau chiar devansate”.

„Are calităţi fără îndoială, este un intelectual, dar experienţa politică fără vreme este foarte limitată, n-are acest antrenament pe care ţi-l dă viaţa politică”, este părerea lui Iliescu despre şeful Guvernului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 22 aprilie că, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură va trece, USL trebuie să ceară preşedintelui Traian Băsescu desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier.

După episodul „Ponta premier” din luna februarie, când preşedintele susţine că i-a propus preşedintelui PSD această funcţie, situaţia s-ar putea repeta după moţiunea de cenzură depusă de USL. Liberalul Crin Antonescu a declarat pentru „Gândul” că dacă moţiunea de cenzură va avea succes, iar Guvernul Ungureanu va fi debarcat, noua majoritatea trebuie să fie construită în jurul USL.

„Poziţia mea, în condiţiile în care moţiunea de cenzură trece, este că USL este singura forţă politică în stare să constituie o majoritate şi să susţină un guvern până la alegeri. USL trebuie să reclame formarea Guvernului, iar premierul desemnat să fie, după cum se ştie din rezoluţiile Congreselor, Victor Ponta. Acesta ar fi un Guvern până la alegerile din noiembrie”, a precizat Antonescu.

Victor Ponta a declarat şi el că nu va mai respinge o ofertă de premier venită din partea preşedintelui Băsescu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Noi trageri Loto pe 18 iulie 2024: Reporturi semnificative la toate categoriile
MediaFlux
SCANDAL la Casa de Pensii. Ce se întâmplă cu adeverințele pentru pensii
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'