„Nu există niciun efort bugetar. Dacă erau salariați lucrători în domeniul bugetar ar fi fost afectat. Creșterea salariului minim ar avea un efect benefic asupra bugetului de stat, întrucât numai pentru cei aproximativ 1,3 milioane de persoane, care sunt astăzi în sectorul economic la nivelul salariului minim pe economie, înseamnă un aport suplimentar la bugetul de stat de 300 de milioane de lei din impozitul de 16%, iar dacă luăm în considerare și taxele aferente crește la peste 500 de milioane de lei. Din punct de vedere tehnic creșterea salariului este benefică. Singura justificare care poate să fie este că prin creșterea salariului s-ar putea pierde locuri de muncă. Istoria pe ultimii trei ani a demonstrat că nu există un asemenea risc, creșterile (pe salariul minim n.r.) fiind infime și absorbite de sistemul economic„, a spus Bogdan Hossu, liderul Carte Alfa.
Acesta a explicat că la stat, datorită majorărilor care s-au făcut în 2015, nu mai există probleme ca nivelul de salariu să fie sub salariul minim de 1.200 de lei. Cei care ar putea beneficia de această majorare sunt angajați din mediul privat sau angajați la companii cu capital majoritar ori integral de stat.
„Ceea ce se propune, 1.200 de lei, rămâne încă mult sub baremul coșului minim, care este estimat astăzi la un nivel de 1.400 de lei net, iar 1.200 de lei este brut, deci pe net este mai puțin, ceea ce arată de fapt o discrepanță majoră. Ca să nu spunem că în același timp creșterea salariului minim pe economie nu va face decât să încurajeze scăderea contribuțiilor de asistență socială din partea bugetului de stat, care astăzi se consideră a fi deosebit de mari și sunt foarte mari, tocmai datorită faptului că peste două milioane de salariați care sunt persoane active și care muncesc în același timp trebuie să devină asistați sociali pentru că nivelul de salarizare pe care îl primesc este cu mult sub nivelul la care ar trebui să ajungă„, a afirmat Bogdan Hossu.
Președintele Cartel Alfa a mai spus că datele din ultimii trei ani demonstrează faptul că majorări mai mari de salariu minim, față de 13% cât se propune în prezent, nu au afectat nici numărul de angajatori și nici numărul de contracte individuale de muncă pe persoane fizice diferite.
Declarațiile au fost făcute la finalul întâlnirii premierului Dacian Cioloș cu reprezentanți ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăția, BNS, CNSDR și Confederației Sindicale Naționale Meridian pentru a discuta despre creșterea salariului minim. Din partea Guvernului, la discuții s-a aflat cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu și Costin Borc, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și ministrul Muncii, Ana Costea.
CITEŞTE ŞI: Discuţii Cioloş – sindicate, la Guvern: „Premierul nu exclude o MAJORARE a salariului minim” UPDATE