BUGETUL de stat, dezbătut în Comisiile de buget-finanţe. Trei instituţii au primit mai mulţi bani UPDATE

Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului s-au întrunit, sâmbătă, pentru a dezbate legea bugetului de stat pe anul 2016. Parlamentarii au decis suplimentarea bugetelor pentru trei instituții, în sumă totală de 2,5 milioane lei. Dezbaterile pe anexele bugetului pe anul 2016 vor continua duminică.
Ionela Marcu
12 dec. 2015, 07:01
BUGETUL de stat, dezbătut în Comisiile de buget-finanţe. Trei instituţii au primit mai mulţi bani UPDATE

Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au aprobat, sâmbătă, suplimentarea bugetelor pentru trei instituții, în sumă totală de 2,5 milioane lei. Astfel, un milion de lei reprezintă suplimentarea bugetului Academiei Române pentru organizarea evenimentelor ocazionate de împlinirea a 150 de ani de existență, 500.000 lei pentru Institutul Cultural Român în vederea organizării evenimentelor ocazionate de Anul Brâncuși și un milion lei pentru Agerpres, pentru dezvoltarea serviciului video pentru online. 

UPDATE 21.20 Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Energiei pe anul 2016. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat în cadrul ședinței că programul de închidere a minelor se va finaliza în 2018.

UPDATE 21.10 Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au aprobat bugetul MApN propus pentru 2016, care este de 11,230 miliarde lei, cu 51,65% mai mare față de anul 2015, când au fost alocați 7,405 miliarde lei.

Bugetul a fost aprobat cu un amendament care se referă la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor și cupoanelor, efectuate de către Poșta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

UPDATE 20.50 Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au adoptat, sâmbătă, în unanimitate, bugetul Ministerului Afacerilor Externe, în scădere cu 15,5% în 2016.

Mai multe amendamente au fost respinse. Printre acestea o serie de amendamente care prevedeau alocări de fonduri pentru înființarea de noi oficii consulare în Spania și Italia.

Bugetul pentru anul viitor al MAE este de 759,291 milioane lei, în condițiile în care pe 2015 execuția preliminată este de 898,549 milioane lei. Din cele 759,291 milioane lei, 725,105 milioane lei reprezintă alocări de la bugetul de stat, restul fiind venituri proprii și fonduri externe nerambursabile.

UPDATE 20.00 Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic pe anul 2016 a fost aprobat, sâmbătă, în Comisiile reunite de buget-finanțe la Parlamentului, în forma propusă de Ministerul de Finanțe.

Bugetul nou-înființatului Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic propus pentru anul 2016 este de 9 milioane de lei și a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, de parlamentarii din comisiile de buget-finanțe. Suma de 3.500.000 de lei a fost alocată pentru cheltuieli de personal.

UPDATE 19.45 Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Fondurilor Europene pe anul 2016.

Ministrul de resort, Aura Carmen Răducu, a declarat în cadrul ședinței că în prezent gradul de absorbție a fondurilor europene este de 60%, dar că se încearcă creșterea acestuia.

UPDATE 19.10 Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pe anul 2016.

UPDATE 19.00 Bugetul Ministerului Public pe anul viitor a fost adoptat, sâmbătă, fără amendamente, de Comisiile reunite pentru buget ale celor două Camere ale Parlamentului. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, bugetul Ministerului Public (parchete) pe anul viitor este de 935.431.000 lei, în scădere cu 10,46% față de bugetul pe acest an, care a fost de 1.044.711.000 lei.

UPDATE 18.55 Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au adoptat, în unanimitate, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii pe anul viitor, care este în scădere cu 3,06% față de 2015.

UPDATE 18.50 Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, în unanimitate, bugetul pe anul 2016 al Ministerului Culturii, în forma Ministerului Finanțelor.

UPDATE 18.10 Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat, sâmbătă, fără amendamente, bugetul pentru anul 2016 alocat Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție este de 93.138.000 lei, în creștere cu 1,79% față de execuția preliminată pe 2015 care a fost de 91.499.000 lei.

UPDATE 17.00 Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat, sâmbătă, bugetul Agenției Naționale de Integritate pe anul 2016, în forma propusă de Guvern. Bugetul alocat ANI pentru 2016 scade cu 3,9%, de la 35,846 milioane lei la 34,449 milioane lei, după cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Vicepreședintele ANI, Bogdan Stan, a afirmat că bugetul acordat pentru 2016 este „suficient” pentru buna funcționare a instituției anul viitor.

UPDATE 16.09 Comisiile pentru buget-finanțe ale Parlamentului au aprobat bugetul Curții Constituționale a României pe anul 2016, cu un amendament prin care se solicită derogarea de la legislație pentru achiziționarea de mașini pentru judecători. Bugetul alocat Curții Constituționale pe anul 2016 este de 20.070 mii lei, mai mare cu 21,16% față de anul 2015.

UPDATE 16.40 Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat, în unanimitate, bugetul Autorității Electorale Permanente pe anul viitor, în sumă de 89.316 mii lei, față de 35.666 mii lei în 2015. „Anul viitor, fiind an electoral, avem în vedere dezvoltarea Registrului electoral pentru străinătate și pentru votul prin corespondență care a fost adoptat în această toamnă de către Parlament. Avem în vedere dezvoltarea sistemului informatic pentru finanțarea partidelor și campaniilor electorale și desfășurarea, împreună cu instituțiile care vor fi implicate în alegeri anul viitor — MAI, STS, MAE, Poșta Română, Institutul Național de Statistică — a alegerilor în bune condiții”, a declarat vicepreședintele AEP Constantin Mitulețu-Buică, la comisiile reunite de buget-finanțe.

UPDATE 16.05 Bugetul SRTv a fost aprobat de către Comisiile de buget, preşedintele director-general interimar Irina Radu afirmând că banii nu sunt suficienţi, însă nu cere majorări de fonduri până când nu îşi respectă angajamentele de reorganizare a Televiziunii publice.

UPDATE 16.00 Comisiile pentru buget-finanțe ale Parlamentului au aprobat sâmbătă bugetul Camerei Deputaților pe anul 2016 în valoare de 340.772.000 lei. Comisiile parlamentare au aprobat bugetul cu mențiunea ca sumele prevăzute pentru creditele bugetare să fie repartizate în prima jumătate a anului pentru a fi plătite salariile.

De asemenea, Bugetul Senatului pentru anul 2016 a fost aprobat fără amendamente, în Comisiile reunite pentru buget-finanțe ale Parlamentului, instituția având astfel alocată o sumă de aproximativ 130 milioane de lei.

„Ne-am împotmolit în faptul că nu a existat o consultare între cei doi ordonatori (Senat și Camera Deputaților — n.r.) și Ministerul de Finanțe, așa cum ne obligă Legea finanțelor publice. Acest lucru s-a petrecut în pauza dintre orele 13,00 — 14,00. Concluzia acestor consultări este aceea că Ministerul de Finanțe recunoaște fundamentarea pe care au făcut-o cele două Camere la propunerea de buget. Nu există altă soluție decât să votăm propunerea așa cum este transmisă și cuprinsă în proiectul bugetului trimis de Guvern, cu angajamentul MFP că, în execuție, va fi atent la modul în care se face trimestrializarea, astfel încât, în prima jumătate a anului, să nu existe sincope în finanțarea structurii de cheltuieli, iar la prima rectificare, pe evaluarea care se va face atunci, se vor asigura în completare resursele până la finalul anului”, a afirmat președintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților, Viorel Ștefan.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat pentru Agerpres că suma de 36 de milioane de lei pe care instituția o solicitase ca suplimentare urmează să fie alocată la rectificarea din vară. „S-a votat, în unanimitate, bugetul Senatului, fără amendament, urmând ca Ministerul Finanțelor să ne dea suma de care avem nevoie, adică cele 36 de milioane, în funcție de execuție, la rectificarea din vară. Acum avem bugetul adoptat prin Hotărârea Senatului din 23 noiembrie”, a afirmat Ion Vărgău.

UPDATE 15.40 Comisiile reunite pentru buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, în unanimitate, cu un amendament, bugetul pe anul 2016 al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul și votat, în cele din urmă, se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susținerea micro-întreprinderilor și a tinerilor întreprinzători.

UPDATE 13.30 Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au suplimentat, sâmbătă, bugetul Institutului Cultural Român pe anul 2016 pentru organizarea evenimentelor ocazionate de Anul Brâncuși.

UPDATE 13.25 Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat Bugetele pentru anul 2016 alocate Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), fără amendamente.

UPDATE 12.40 Bugetul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a fost aprobat, de Comisiile pentru buget, fiind decise transferuri de sume în interiorul instituţiei pentru ca aceasta să îşi poată cumpăra maşini şi programe informatice.

Astfel, bugetul instituţiei a fost stabilit de Ministerul de Finanţe la 3,1 milioane de lei, însă reprezentanţii Secretariatului s-au plâns că nu au suficienţi bani pentru a cumpăra maşini noi, precum şi o serie de programe informatice necesare desfăşurării activităţii. Comisiile de buget-finanţe nu au fost de acord cu suplimentarea bugetului, însă au decis să mărească sumele alocate cheltuielilor de capital prin transferuri de la capitolul de bunuri şi servicii din cadrul aceluiaşi buget. Instituţia avea, iniţial, alocată suma de 40.000 de lei pentru astfel de cheltuieli, însă Comisia a decis să transfere alte 104.000 de lei pentru achiziţiile solicitate de Secretariat. Bugetul total al instituţiei rămâne, astfel, la acelaşi nivel.

UPDATE 12.25 Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au suplimentat bugetul Academiei Române pentru anul viitor cu 1.000.000 de lei pentru organizarea evenimentelor ocazionate de împlinirea a 150 de ani de existență a forului.

UPDATE 12.15 Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat, în unanimitate, bugetele pe anul viitor ale Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și pe cel al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în forma propusă de inițiatori.

Bugetul alocat SRI pentru anul viitor este de 1.850.905 mii lei, mai mare cu 19% față de 2015. Adjunctul directorului SRI, generalul George Viorel Voinescu, a afirmat, la dezbaterile din Comisiile reunite pentru buget, că în fundamentarea solicitărilor bugetului pe 2016 s-a avut în vedere necesitatea ca serviciul să își îndeplinească la parametri optimi misiunile specifice, preocuparea principală vizând gestionarea preventivă și anticipativă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale. El a punctat că SRI ar putea solicita suplimentări de fonduri cu ocazia rectificărilor sau atunci când se vor demara noi proiecte din fonduri europene.

SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272.510 mii lei, înregistrând o creștere de 6,46% față de 2015, când a fost de 255.968 mii lei. Adjunctul directorului SIE, generalul Cătălin Sarcă, a afirmat sâmbătă că bugetul asigură serviciului la acest moment nevoile pe anul 2016.

Serviciul de Protecție și Pază are alocată suma de 163.825 mii lei pentru anul viitor, în scădere cu 3,07% față de anul 2015. Potrivit directorului economic al instituției, generalul Ioan Costea, bugetul pe 2016 va asigura protecția demnitarilor români și străini pe teritoriul țării, mentenanța tehnicii auto, a armamentului, echipamentelor, plata drepturilor bănești oferite personalului, înlocuirea autoturismelor destinate demnitarilor români și străini.

Bugetul alocat pentru STS pe anul viitor este de 274.289 mii lei, în scădere cu 37,13% față de anul 2015. Directorul STS, Marcel Opriș, le-a spus parlamentarilor că se văd o dată pe an pentru repartiția banilor. În replică, președintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a precizat, în glumă, că se văd „o singură dată, dar în schimb se aud mult mai des”. Potrivit lui Opriș, bugetul STS cuprinde toate cheltuielile necesare estimate pentru desfășurarea celor două tururi de alegeri din 2016.

Comisiile reunite pentru buget au aprobat sâmbătă și bugetul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care are alocată suma de 15.788 mii lei, mai mare cu 31,84% față de anul 2015.

UPDATE 12.00 Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat, în unanimitate, bugetul Curții de Conturi pe anul viitor. Bugetul alocat Curții de Conturi pentru anul 2016 va crește cu 18,04%, de la 242,725 milioane lei la 286,505 milioane lei, după cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Parlamentarii au apreciat prezentarea fundamentată a bugetului acestei instituții conduse de Nicolae Văcăroiu.

Acesta a arătat că pentru capitolul „bunuri și servicii” sumele alocate în 2016 sunt în ușoară scădere, anul viitor revenind acestui capitol aproximativ 98% din sumele alocate în anul anterior. Nicolae Văcăroiu a explicat că majorarea bugetului instituției cu 18% provine din creșterea personalului angajat ca urmare a sarcinilor noi care revin Curții de Conturi, precum și din majorarea salarială cu 10%.

UPDATE 10.40 Comisiile reunite de buget au amânat, sâmbătă, dezbaterile şi adoptarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie, parlamentarii urmând să reia discuţia duminică.

UPDATE 10.06 Bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost adoptat, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, aleşii glumind cu reprezentantul Preşedinţiei când au aflat că suma de 5.000 de lei cuprinsă în buget pentru hrana animalelor este destinată peştilor din lacurile artificiale ale Palatului Cotroceni.

_________________________________________________________________________________________

Sâmbătă, senatorii și deputații finanțiști încep activitatea la ora 9,00, iar primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22,30 cu o pauză de o oră între 13,00 și 14,00.

Lucrările celor două comisii continuă duminică, tot de la ora 9,00, în această zi fiind dezbătute bugetele majorității ministerelor. Programul estimat este până la ora 19,00, fără pauză, iar de la ora 19,00 încep dezbaterile la bugetul asigurărilor de stat.

După ce se dau rapoarte pe bugetele fiecărui ordonator principal de credite, se face un raport general pentru întregul proiect al bugetului de stat.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

CITEŞTE ŞI Ministrul Muncii, chemat de urgenţă la Cotroceni. SCANDAL la comisia parlamentară: „Nu se poate aşa ceva!”

Şedinţa s-a încheiat vineri, la ora 21:50, cu trei amendamente aprobate şi trei amânate pentru discuţiile care se vor relua sâmbătă dimineaţă, la ora 9:00, cu ordonatorii de credite. Totodată, un amendament urmează să fie susţinut în plen de deputatul PNL Vasile Horga, acesta primind şase voturi pentru şi opt împotrivă.

Primul amendament aprobat, adus la art. 11 alin. (3), se referă la proiectele nefinalizate în perioada de eligibilitate a perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013, unde beneficiarii care au în implementare proiecte notifică prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor cu care au încheiate contracte executarea de lucrări pentru finalizarea acestora astfel încât să finalizeze proiectele până la data limită prevăzută în ghidurile de închidere a programelor.

Proiectul iniţial prevedea data limită de finalizare a proiectelor prevăzută în contractele de finanţare şi având în vedere neegibilitatea pentru rambursare a cheltuielilor efectuate după 31 decembrie care sunt suportate din bugetul propriu al beneficiarilor. Ministerul Finanţelor a admis amendamentul, întrucât aduce clarificări şi nu are impact asupra cheltuielilor bugetului de stat.

Un alt amendament admis vizează Ministerul Transporturilor, prin adăugarea a două aliniate la art. 32, Finanţele dându-şi avizul cu aceleaşi argumente.

Acesta prevede că Ministerul Transporturilor este autorizat să introducă pe toată perioada anului proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020 respectând condiţiile ca proiectele beneficiarilor să se încadreze în obiectivele Programului Infrastructura Mare şi să îndeplinească cerinţele tehnico-economice pentru a fi finanţate din fonduri europene.

Totodată, pentru proiectele astfel introduse, beneficiarul poate derula procedura de achiziţie publică, iar semnarea contractelor poate fi făcută numai în condiţiile în care acesta are încheiat contract de finanţare cu autoritatea de management.

Al treilea amendament aprobat a fost adus articolului 51, referitor la plata drepturilor de pensii şi de asistenţă socială prin Poşta Română. Amendamentul adaugă un nou alineat, potrivit căruia anul viitor, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card, este de 2,15 lei şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv.

Deputatul PNL Vasile Horga va avea „şansa unică” de a susţine în plen amendamentul adus, după cum i-a transmis preşedintele camerei de buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Horga a propus introducerea art. 51 indice 1, prin care cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului auxiliar se vor deconta lunar anul viitor pe baza documentelor justificative sau în limita a unei sume lunare forfetare de 0,25 lei/km dus-întors, măsurat între limita localităţii de reşedinţă şi locul de muncă prevăzut în contract, în funcţie de opţiunea scrisă a fiecărei persoane.

El a motivat că nu pot fi lăsate cadrele didactice să-şi programeze orele la şcoală după orarul autobuzelor sau al trenurilor, întrucât în unele localităţi există autobuze doar dimineaţa şi seara.

La discuţiile pe marginea legii bugetului au participat şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor, respectiv ministrul Anca Dragu, secretarul de stat pe buget Daniela Pescaru şi secretarul Atila Gyorgy.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii