UPDATE 21.30 Comisiile reunite de buget-finanțe au dat, duminică, raport favorabil Legii Bugetului de stat pe anul viitor, cu unanimitate de voturi.
UPDATE 21.15 Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finanțe au aprobat, duminică, bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe 2016.
Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2016 cu un excedent de 228,9 milioane lei, pe fondul unor venituri estimate la 52,59 miliarde de lei și al unor cheltuieli de 52,36 miliarde de lei.
UPDATE 20. 35 Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru anul 2016 a fost adoptat, duminică seară, fără amendamente, de către Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului.
Comisiile reunite de buget au adoptat un raport favorabil, cu trei abțineri și fără niciun vot împotrivă.De asemenea, niciunul dintre cele 55 de amendamente nu a fost adoptat, fie pentru că susținătorii au lipsit, fie că propunerile nu au întrunit majoritatea parlamentarilor prezenți.
UPDATE 20.20 Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finanțe au aprobat duminică, în unanimitate, bugetul Ministerului Muncii pe anul 2016.
Ministerul Muncii are alocată de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, în scădere cu 10,26% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
UPDATE 20.00 Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au aprobat duminică, în unanimitate, bugetul Ministerului Finanțelor Publice, redus cu 1,5 milioane lei față de proiectul inițial, ca urmare a amendamentelor depuse sâmbătă.
UPDATE 19.30 Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat duminică, fără amendamente, bugetul Ministerului Sănătății și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe anul 2016, cu majoritate de voturi.
„Pe 2016, Sănătatea beneficiază de o creștere globală a bugetului fondurilor alocate cu aproximativ 11%, bugetul alocat ministerului este cu 16% mai mare față de acest an. Totalul bugetului — 7,77 miliarde de lei, din care de la bugetul de stat — 6,39 miliarde lei, iar venituri proprii — 1,38 miliarde lei. Din acest buget, 1,25 miliarde lei se transferă la CNAS pentru echilibrarea veniturilor Casei, pentru asigurarea permanenței în Centrele de permanență și asigurarea compensării cu 40% a medicamentelor pentru pensiile până la 700 lei pe lună. Asigurăm, prin acest buget, drepturile pentru un număr de 52.269 de persoane, inclusiv majorarea cu 25% a salariilor”, a afirmat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, în Parlament.
UPDATE 19.00 Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2016 a fost adoptat duminică, cu unanimitate de voturi, de Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului, cu un amendament.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat că bugetul ministerului este unul „realist”, care a fost gândit să acopere cheltuielile salariale și materiale pentru întreg învățământul, ținându-se cont și de ultimele creșteri salariale. El a dat asigurări că toate proiectele ministerului vor continua.
UPDATE 18.00 Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a fost aprobat, duminică, de membrii comisiilor reunite de specialitate din Senat și Camera Deputaților, cu amendamente. Bugetul MT a trecut cu 25 de voturi pentru, un vot împotrivă și două abțineri.
Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% raportat la execuția preliminată din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.
UPDATE 14.00 Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finanțe au aprobat, duminică, în unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe anul 2016.
UPDATE 13.30 Comisiile reunite pentru buget – finanțe din Camera Deputaților și Senat au aprobat, duminică, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016 în forma propusă de Guvern, respingând cele trei amendamente admise vineri în comisiile de specialitate.
Proiectul de buget a întrunit 26 de voturi pentru, două împotrivă și o abținere. Primul amendament admis vineri a vizat suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea Strategiei sectorului de irigații, inițiat de deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.
Celelalte două amendamente depuse și avizate favorabil de parlamentarii din comisiile reunite de agricultură presupuneau eliminarea articolului 29 din Legea Bugetului de stat pentru că bloca finanțarea cercetării din agricultură și alocarea unui credit angajament în sumă de 8,1 milioane de lei, din care credit bugetar de 4 milioane de lei, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații la SPA Liești, județul Galați, sumele încadrându-se în bugetul MADR cu această destinație.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde de lei.
UPDATE În şedinţa de duminică, Comisiile de buget finanţe au aprobat bugetul MAI, cu unanimitate de voturi.
Parlamentarii au respins însă amendamente care vizau modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie, suma suplimentară necesară fiind de 55 de milioane de lei.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a spus că pentru ambele obiective există fonduri alocate în buget şi că se poate face o analiză a proiectelor de investiţii după primele şase luni ale anului următor, apoi se poate face o cerere la Ministerul de Finanţe pentru suplimentarea fondurilor, dacă este cazul.
Ministrul a fost întrebat de ce este prevăzută în buget o scădere cu aproape 10% a cheltuielilor de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională în acest context global, acesta explicând că nu se mai plăteşte CAS, pensiile fiind alocate de la bugetul de stat. „Nu mai e obligativitatea plătirii, erau 80.000 de lei pe lună, la nivelul ministerului”, a spus Tobă.
„Am încercat să prioritizăm toate fondurile care sunt acordate şi, din 120 de obiective de investiţii mari pe care le avem deschise în acest moment, am planificat şi, până la finele anului 2015 vom finaliza 25 din aceste investiţii mari, iar pentru anul viitor avem prevăzute şi prioritizate încă 46 de investiţii, astfel că din cele 120 de proiecte de investiţii mari vom finaliza până la finele anului viitor doar 71„, a explicat ministrul Petre Tobă.
Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, cu o creştere de aproximativ 16% faţă de anul în curs.
UPDATE Bugetul SGG a fost aprobat, după o dispută privind finanţarea Mănăstirii Dealu Mare
Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, după o dispută generată de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare, deşi Guvernul a decis să nu aloce bani pentru biserici în 2016, relatează Mediafax.
Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptată de Comisiile reunite de buget-finanţe.
Aprobarea amendamentului a fost contestată ulterior de reprezentanţii Ministerului Finanţelor care au cerut să fie indicată sursa de finanţare. În urma unei pauze de consultări, deputaţii şi senatorii au revenit asuprea deciziei şi au renunţat la amendament.
În schimb, au fost admise alte două amendamente care au în vedere sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale, amendamente care nu modifică suma totală a bugetului SGG.
Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic faţă de anul în curs. Cea mai mare diminuare se înregistrează la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinată de faptul că peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevăzută suma de 6 milioane pentru proiecte, urmând să se aloce şi sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.
Pe de altă parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiază de o creştere de 22% a cheltuielilor de personal.
În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.
Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcaşurile de cult, mai ales în situaţia de constrângere bugetară actuală, declara, miercuri seară, premierul Dacian Cioloş, apreciind că este importantă implicarea credincioşilor şi a autorităţilor locale în investiţiile pentru biserici.
„Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte şi cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact şi pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care se fac în lăcaşuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale”, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă la Guvern.
El a arătat că autorităţile locale pot decide cel mai bine în ce măsură anumite investiţii sunt prioritare sau nu pentru comunităţile respective.