DEZBATERI în Parlament pe legea BUGETULUI. Proiectul, votat pe articole. Votul FINAL se dă miercuri

Plenul reunit al Parlamentului s-a întrunit, luni, pentru a dezbate Legea bugetului de stat pentru 2016, după ce, duminică, comisiile reunite de buget-finanţe au dat aviz favorabil proiectului de buget înaintat de Guvern. Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în faţa parlamentarilor, proiectul de buget, spunând că Executivul pe care îl conduce "a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament in 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxare fiscală şi creşteri salariale". Şedinţa a fost suspendată după ce proiectul a fost retrimis la Comisiile de buget-finanţe pentru un raport suplimentar pe bugetele celor două camere ale Parlamentului, şi se va relua marţi, cu votul anexelor şi amendamentelor.
Iulian Tudor
14 dec. 2015, 06:49
DEZBATERI în Parlament pe legea BUGETULUI. Proiectul, votat pe articole. Votul FINAL se dă miercuri

Plenul comun al celor două Camere s-a reunit, luni, de la ora 12.00, pentru a discuta Bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale pe 2016, iar după aproape opt ore de dezbateri proiectul a fost retrimis Comisiilor de buget-finanţe pentru întocmirea unui raport suplimentar pe bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor. Termenul acordat de parlamentari pentru remiterea raportului solicitat a fost marţi, la ora 10.00, când se va relua şi şedinţa.

Bugetul a fost adoptat pe articole, dar un vot pe întregul buget – fara anexe – va fi dat abia marţi, când vor fi luate în discuţie şi anexele şi amendamentele. Votul final pe legea bugetului va fi dat miercuri.

UPDATE 20.20 Comisiile reunite de buget au aprobat, luni, majorarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a hotărârilor plenurilor celor două Camere, cu unanimitate de voturi, suplimentarea totală fiind de aproximativ 81 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro).

Camera Deputaţilor şi-a votat, luni, noul buget, mai mare cu 27 de milioane de lei decât era prevăzut în forma Guvernului. Astfel, Camera Deputaţilor primea, iniţial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, însă deputaţii au solicitat Ministerului Finanţelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni. Ministerul Finanţelor a anunţat că Parlamentul va primi aceşti bani la rectificarea bugetară.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleaşi considerente. Răspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promiţând fonduri suplimentare la rectificare.

Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Ştefan, a afirmat că majorarea bugetelor se impune ca urmare a creşterilor salariale de 10%, dar şi ca urmare a producerii efectelor ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor înalţilor demnitari.

UPDATE 19.40 Plenul reunit al Parlamentului a retrimis proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016 la Comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului. „Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineață (marți — n.r.) la ora 10,00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului”, a afirmat luni președintele de ședință, Valeriu Zgonea.

Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Înainte de a retrimite la comisiile de specialitate proiectul legii bugetului de stat, senatorii și deputații au votat pe articole, fără a da un vot pe proiectul integral, toate cele 63 de articole ale actului normativ.

UPDATE 19.00 Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost reluată luni seară, după ce s-a făcut apelul nominal.

UPDATE 18.20 Ședința plenului comun al Parlamentului a fost întreruptă luni pentru apel nominal, solicitarea venind din partea liderului grupului PSD de la Cameră, Marian Neacșu.

În sală, la începutul dezbaterii pe articole a proiectului legii bugetului pe 2016 erau aproximativ 250 de parlamentari.

Senatorii și deputații au adoptat, până la momentul întreruperii ședinței, 18 articole din bugetul pe 2016.

UPDATE 17.50 Senatorii și deputații au început dezbaterea și votul pe articole în cazul proiectului legii bugetului pe 2016 în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 17.20 Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, cu 208 voturi pentru, două voturi împotrivă și șase abțineri, bugetul forului legislativ pe anul 2016, în valoare de 340.772.000 lei, mai mare cu 27 de milioane de lei față de forma inițială a bugetului propusă de Guvern.

UPDATE 15.30 Plenul reunit al celor două Camere a încheiat, luni, dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016, după prezentarea punctelor de vedere ale Guvernului şi ale grupurilor parlamentare, urmând să reia discuţiile, pe bugetele fiecărei instituţii în parte, la ora 17.30.

UPDATE 14.26 Dacian Cioloş: „Suntem constienti ca in conditiile unui buget limitat, transparenta este esentiala, atat din perspectiva increderii contribuabilului dar si din perspectiva Guvernului pentru a putea realoca bugetele necheltuite. (…) Pot sa va asigur ca din acest punct de vedere ne asumam intreaga responsabilitate. Cresterile salarial nu vor avea efect pe termen lung asupra bunastarii daca nu vom veni si cu programe de sustinere a investitiilor, atat din bugetul de stat cat si private. Trebuie incurajat capitalul autohton sa fie mai activ, capitalul strain sa vina in Romania„.

UPDATE 14.25 Grupul parlamentar al minorităților naționale va susține bugetul de stat pe 2016, a anunțat, luni, deputatul Adrian Merka, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților.

„Este important ca acest buget să nu fie de recesiune, ci unul care să ofere predictibilitate și stabilitate economică, o consolidare a creșterii economice care să se și simtă în anul care vine, dar în special în buzunarul cetățenilor. Grupul parlamentar al minorităților naționale a susținut acest buget în comisii și va susține în continuare și în ședința reunită”, a declarat Adrian Merka.

UPDATE 14.20 Senatorul ALDE Varujan Vosganian a declarat că grupurile formațiunii își vor anunța opțiunea de vot, miercuri, după finalizarea dezbaterilor cu privire la proiectul bugetului de stat pe anul 2016, lăsând astfel Guvernului o „prezumție de bunăvoință”.

„ALDE își confirmă încă o dată rolul asumat de partid de opoziție, din păcate singurul partid de opoziție din Parlament. Prin ceea ce facem acum, noi definim acest concept de opoziție rezonabilă, ceea ce înseamnă că nu ești împotrivă cu tot dinadinsul, în mod pătimaș, ci că atitudinea ta, atunci când este împotrivă, este argumentată temeinic. (…) Tocmai în virtutea opoziției rezonabile noi nu vom spune acum ce vom vota. Lăsăm această prezumție de bunăvoință Guvernului. Colegii noștri vor prezenta o seamă de amendamente în timpul dezbaterilor. (…) De aceea, la sfârșitul dezbaterilor, noi vom avea un punct de vedere politic privind opțiunea noastră de vot„, a spus luni Vosganian, în plenul reunit al Parlamentului.

Deputatul Daniel Fenechiu (grupul parlamentar Național Democrat) a a anunţat şi el că membrii grupului său nu au luat încă o decizie cu privire la felul cum vor vota proiectul bugetului de stat pe anul 2016

De asemenea, deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan susține că proiectul bugetului de stat pe anul 2016, propus de către un guvern atipic, a fost elaborat în grabă, „cu bune și rele”, motiv pentru care grupurile parlamentare ale Uniunii Democrate Maghiare din România urmează să ia o decizie cu privire votul asupra actului normativ.

„Confruntate cu o situație atipică de elaborare a bugetului de către un guvern atipic, grupurile parlamentare UDMR, după o dezbatere internă, vor lua o decizie referitoare la acest proiect de lege. (…) Contextul dezbaterii proiectului de lege privind bugetul de stat și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 este unul complicat: și cu bune, și cu rele. Nici cele bune nu sunt bune până la capăt, nici cele rele nu sunt chiar atât de rele. Graba pare-se că reprezintă deja o regulă care face ca în fiecare an să avem un buget atipic, fie la nivelul respectării unor termene, anul acesta existând o lună întârziere față de calendarul de adoptare, fie la nivelul elaborării fundamentelor cifrice. Firește, și Guvernul este unul atipic, așadar graba are explicații rezonabile”, a declarat deputatul UDMR, luni, la dezbaterile generale privind proiectul bugetului de stat pe anul 2016 din plenul Parlamentului.

UPDATE 14.16 Liderul de grup al deputaţilor liberali, Eugen Nicolaescu, a anunţat ca PNL va vota bugetul: „Trebuie sa dovediti ca in anul electoral 2016 nu vor fi derapaje, nu vor fi utilizate fondurile publice in scopuri politice, desi unii ministri au dat de inteles ca pot face promisiuni”

UPDATE 14.00  PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, a anunţat, luni, în cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul social-democrat Viorel Ştefan, care a afirmat că acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de încredere acordat Guvernului Cioloş, după învestitură.

„Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet„, a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Social-democratul a afirmat că o eventuală cădere a bugetului de stat în Parlament ar echivala cu o moţiune de cenzură, ceea ce PSD, „în acest context”, nu îşi doreşte. Viorel Ştefan a afirmat însă că sunt şi elemente din buget unde sunt probleme, mai ales pentru domenii cheie.

„Vestea mai puţin bună este că, prin definiţie bugetul, este tot timpul mai puţin decât ar trebui. Poate ni se trage de la traducerea termenului franţuzesc, care înseamnă (bougette – n.r.)”, a spus deputatul.

Viorel Ştefan a lansat şi un avertisment la adresa membrilor Cabinetului, atrăgându-le atenţia să fie responsabili, altfel Parlamentul va trebui să intervină.

„Avem în faţă un Cabinet care, urmare a audierilor de la învestire, noi am concluzionat că este competent, de tehnocraţi. Prin votul nostru a căpătat autoritatea necesară exercitării acestui mandat. Întrebarea noastră este cum stăm cu responsabilitatea. Un guvern neasumat politic nu va ajunge niciodată în faţa cetăţenilor să-i privească în ochi, să spună ce au făcut bine sau rău. Cei care vor fi puşi în această situaţie vom fi noi, politicienii”, a spus social-democratul.

În acest context, Viorel Ştefan a afirmat că nu există „garanţii” în acest moment că acest Guvern va fi responsabil şi de aceea, în cursul anului 2016, Parlamentul va trebui să-şi exercite „fără rabat” drepturile de control asupra Cabinetului, inclusiv prin moţiuni simple, moţiuni de cenzură sau comisii de anchetă, dacă va fi cazul.

UPDATE 12.50 Au început dezbaterile generale pe bugetul pe 2016 în plenul comun al Parlamentului. La ședință sunt prezenți majoritatea miniștrilor Cabinetului. Numai 250 de deputați și senatori și-au înregistrat prezența la lucrări.

UPDATE 12.35 Premierul Dacian Cioloş prezintă bugetul pe 2016 în Parlament

– Acest Guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in 2015 si a inclus prevederi importante de relaxare fiscala si cresteri salariale.

– Prevederile mentionate nu sunt deloc de neglijat, totalizand 20 miliarde lei impact bugetar, tinand cont ca veniturile scad cu circa 10 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cresc cu peste 9 miliarde lei.

– Acestea nu se pot compensa cu cresterea economica, care acopera circa 9 miliarde lei.

– Solutia a fost dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt, dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

– S-a avut in vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un numar limitat de proiecte cu rezultate concrete.

– Cu un deficit de 2,95% e clar ca trebuie sa fi extrem de prudenti.

– Guvernul mizeaza pe o rezerva de crestere de venituri ca urmare a efectelor de runda a doua a relaxarii fiscale.

– In comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la sanatate cu 3,1 mld lei, 2,3 mld la educatie si 508 mil lei la cercetare.

– Guvernul va aloca la autoritatile publice locale o suma suplimentara pentru reabilitarea scolilor.

– Investitiile in cercetare cresc cu 23% in 2016, pentru ca plecam de la faptul ca cercetarea e esentiala pentru relansarea durabila a economiei.

– Alocarea pe proiecte de infrastructura de transport va putea fi suplimentata printr-un mecanism convenit cu ministerul, in functie de ritmul de executare a lucrarilor.

– Prioritatea in Aparare e respectarea obligatiilor de membru NATO, UE si parteneriatele strategice in care e parte.
Guvernul isi asuma decizia CSAT de crestere graduala a bugetului alocat apararii la 2% pana in 2017

– Fata de executia estimata in 2015, cand investitiile nu au depasit 4,7%, in special din lipsa de proiecte finantabaile, pentru anul viitor alocarea e de 5,1% din PIB

– E vital ca sectorul privat sa fie solidar cu exercitiul bugetar pe 2016

– Prin respectarea Codului Fiscal adoptat, Guvernul lasa intr-o anumita masura sectorului privat gestiunea unor sume de 10,2 mld lei

– Sper ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pentru a putea trece la treaba, la implementarea masurilor pe care le-am prevazut pentru eficientizarea actului guvernamental si pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economica pe termen mediu si lung.

UPDATE 12.00 Premierul Dacian Cioloş a ajuns la Parlament. Şeful Senatului, Călin Popescu Popescu, a declarat, după şedinţa Birourilor Permanente, că, luni, vor avea loc dezbateri generale pe proiectul de buget, iar marţi vor fi discutate şi votate cele 280 de amendamente depuse. 

Potrivit lui Tăriceanu, miercuri, vor avea loc dezbaterile finale în plenul comun, urmate de vot. Înainte de reluarea discuţiilor pe buget, la ora 11.00, preşedintele Klaus iohannis va prezenta un mesaj in faţa Parlamentului.

CITEŞTE ŞI Legea Bugetului pe 2016, RAPORT FAVORABIL în comisiile de buget-finanţe

Bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale pe 2016 au primit, duminică, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe, cele mai multe amendamente depuse de parlamentari fiind respinse.

Premierul Dacian Ciolos va veni în plenul comun pentru a prezenta proiectul de buget.

Potrivit calendarului prezentat de Parlament, proiectul de buget ar urma să fie votat miercuri de parlamentari. Astfel, legea bugetului de stat ar putea să fie adoptată înainte de plecarea premierului Cioloş la reuniunea de iarnă a Consiliului European, care se desfăşoară în perioada 17-18 decembrie.

CITEŞTE ŞI CEARTĂ în Parlament. Gheorghe Ialomiţianu i-a cerut demisia lui Viorel Ştefan: „Aţi devenit PENIBIL!”

Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanţe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucram cu program prelungit„, a anunţat, săptămâna trecută, Ludovic Orban.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!