Racordarea la sistemul centralizat de termoficare este prevăzută în Legea nr. 121 din 2014 privind eficienţa energetică, care transpune astfel Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică. Principalul scop al acestor măsuri este de a reduce consumul de energie cu cel puţin 19 procente, până în anul 2020.
În Constanţa sunt încă foarte multe apartamente în care proprietarii refuză montarea repartitoarelor după ce, în ultimii ani, au fost nenumărate cazuri în care cei cu repartitoare ajungeau să plătească nişte sume astronomice la încălzire, uneori chiar şi de două, trei ori mai mult decât cei la pauşal.
„Ne-am confruntat cu multe situaţii deosebite. O parte din firmele de repartitoare nu au respectat regulile ANRSC de calcul al sistemului cu repartitoare şi au făcut repartizarea după alte reguli. Astfel, în unele facturi nu se regăsesc cota comună, ţevile de la subsol etc. Şi astfel, au ajuns apartamente cu două camere care au avut unităţi înregistrate pe repartitoare să apară cu trei sau patru gigacalorii pe luna de iarnă. Dacă un vecin închide repartitorul şi nu are unităţi înregistrate, el are totuşi de plătit consumul de energie termică pentru părţile comune, în plus, el generează consum prin perete, planşee. Este nefiresc ca un beneficiar de căldură de la vecini, prin pereţi, să nu plătească nimic”, a explicat Liviu Popa, directorul general interimar al RADET Constanţa, potrivit cugetliber.ro.
Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare (ANPSC), au făcut un studiu în care consumul de energie termică în sistem fără repartitoare este cu 45 la sută mai mare faţă de consumul în sistem cu repartitoare.
Potrivit studiului, apartamentele dotate cu repartitoare de costuri au achitat în sezonul rece 2014 o factură direct proporţională cu consumul înregistrat, acest fapt indicând un efort financiar cu mult diminuat comparativ cu plăţile realizate pentru o locuinţă necontorizată individual. Astfel, se constată că instalarea repartitoarelor de costuri înseamnă investiţii ce vor fi amortizate într-o perioadă foarte scurtă de timp, având în vedere facturile reale ce vor fi plătite ulterior către furnizorii de utilităţi.