Avand forma unui fluture, glanda tiroida este pozitionata catre baza gatului. Hormonii produsi de aceasta glanda influenteaza functionarea tuturor sistemelor corpului.
Daca se inregistreaza un surplus de hormoni tiroidieni, inseamna ca glanda tiroida a devenit hiperactiva, ceea ce duce la agitatie. Deficitul de astfel de hormoni, adica hipoactivitatea, genereaza simptome de ameteala si slabiciune. Glanda tiroida este susceptibila la numeroase tipuri de imbolnaviri, dar functionarea ei poate fi reechilibrata si sustinuta in parametri optimi prin diferite mijloace, potrivit secretele.com.
Cum sa verifici functionarea glandei tiroide:
Inclina capul usor catre sus si ia o inghititura de apa, urmarind miscarea glandei tiroide in oglinda. Repeta acest procedeu de mai multe ori, luand inghitituri cand mai mari, cand mai mici, fiind atent la orice eventuale modificari neobisnuite sau asimetrii aparute pe durata examinarii.
Citeşte şi
Acorda atentie oricaror modificari de aspect la inghitire, monitorizand atent daca:
– glanda tiroida creste in marime, in timpul inghitirii, sunt semne de hipertiroidie!
– glanda tiroida se umfla doar intro parte sau alta, in timpul deglutitiei (inghitirii), atunci sunt semne de hipotiroidie
Apeleaza in mod regulat la acest procedeu pentru a urmari progresia starii de sanatate a tiroidei, mai ales daca suferi frecvent de simptome de oboseala sau in familia ta exista cazuri de tulburari tiroidiene.
Chiar daca nu remarci semne vizibile lamuritoare, dar se instaleaza sau persista unele simptome ce ar putea fi legate de o functionare defectuoasa a tiroidei, nu mai sta pe ganduri si fa-ti o programare la endocrinolog.