„Staţiile de metrou construite înainte de 1989 nu au aviz/autorizaţie de la noi deoarece nu există această obligativitate înainte de 1992. Despre cele noi nu ştiu. Asta nu înseamnă însă că nu respectă regulile privind siguranţă la incendiu. Ele au fost proiectate ţinându-se cont de aceste norme, doar că nu există avizele şi autorizaţiile.
ISU trebuie să stabilească neregulile şi măsurile care trebuie luate, toate acestea urmând să fie trecute într-o notă de control. De exemplu, s-a contatat că uşile de la staţiile de metrou nu sunt deschise aşa cum trebuie, o parte fiind blocate„, a declarat Marin Adrian, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, pentru HotNews.ro. Acesta a explicat că, la fel că la şcoli, obligativitatea acestui aviz/autorizaţii nu exista în acea perioada, fiind introdusă abia din 1992, însă asta nu înseamnă că staţiile nu au fost proiectate cu respectarea normelor de siguranţă la foc.
„A fost înştiinţată conducerea Metrorex să se prezinte până în data de 21.12.2015 la sediul instituţiei noastre în vederea clarificării aspectelor ce ţin de siguranţa călătorilor cu luarea măsurilor ce se impun din punct de vedere legal„, se mai arată în răspunsul ISU Bucureşti.
În 2015, ISU Bucureşti a făcut două simulări în caz de incendiu la staţiile de metrou din Bucureşti. Primul a fost făcut, în aprilie 2015, la staţia de metrou Republica, iar în urma acestui exerciţiu s-a constatat că aparatele de respirat utilizate de salvatori nu au suficientă autonomie pentru intervenţia în galerii de metrou. Astfel, au fost achiziţionate 40 de echipamente care le vor permite pompierilor să desfăşoare intervenţii de lungă durata în medii ostile, inundate cu fum, cum ar fi galeriile subterane de la metrou sau alte tunele.
Citeşte şi Lucrările de extindere a Magistralei 4 de metrou vor fi finalizate la începutul lui 2017
Pe 30.10.2015. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov a desfăşurat un nou exerciţiu, la staţia de metrou Pipera. „Acesta a fost unul inopinat, având drept scop evaluarea şi pregătirea, atât a echipajelor de pompieri, cât şi a celorlalte categorii de personal cu atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă complexe produse la metrou. Situaţia tactică generală a exerciţiului a presupus gestionarea unei situaţii de urgenţă la metrou produsă de un seism major. Conform exerciţiului, în subteran o garnitură de metrou a deraiat la 50 de metri de staţia Pipera sensul de mers dinspre staţia Aurel Vlaicu, ca urmare a unui cutremur de 7,2 pe scara Richter. În urma acestui accident două persoane au rămas încarcerate, două persoane au fost rănite grav şi cinci persoane au fost accidentate uşor din totalul de 40 de pasageri. Totodată, a izbucnit un incendiu la nivelul vagonului 3, punându-se astfel în pericol viaţă călătorilor aflaţi în metrou şi pe peron. În condiţiile în care aproximativ 600.000 de persoane folosesc zilnic metroul că mijloc de transport, producerea unei situaţii de urgenţă complexe în subteran poate genera panică în rândul călătorilor”, se arată pe site-ul ISU.