PENSIILE SPECIALE ale parlamentarilor, în plenul de marţi. PNL va vota „împotrivă”. Care este poziţia PSD. UPDATE

Conducerea Parlamentului a aprobat, luni, solicitarea liderul grupului PSD din Camerei Deputaţilor Marian Neacşu privind introducerea legii pensiilor speciale pentru parlamentari pe ordinea de zi a plenului de marţi, a declarat vicepreşedintele Camerei, liberalul Ludovic Orban.
Iulian Tudor
14 dec. 2015, 11:11
PENSIILE SPECIALE ale parlamentarilor, în plenul de marţi. PNL va vota

UPDATE Şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că social-democraţii vor vota marţi noua lege privind pensiile parlamentarilor, după cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Liderul PSD a precizat că ea nu poate respinsă cu totul, iar noua formă este mai bună decât cea iniţială.

Dragnea a explicat că Parlamentul a adus modificări legii iniţiale, aducând proiectul într-o formă mai bună, deşi PSD ar fi respins cu totul o iniţiativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Suntem într-o situaţie extrem de ciudată, din păcate. Dacă se respinge cererea de reexaminare înseamnă că rămâne în vigoare legea în forma iniţială, ceea ce chiar nu e în regulă. (…) Să vedem mâine ce va ieşi”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că nu se mai poate întârzia răspunsul la solicitarea preşedintelui Iohannis, „pentru că se forţează Constituţia”, astfel încât este obligatoriu ca mâine să fie acordat un vot, iar social-democraţii „categoric” vor vota în favoarea cererii de reexaminare, pentru că prima varianta era inacceptabilă.

„Trebuie să iasă o lege care să închidă termenul constituţional”, a spus Dragnea, referindu-se la perioada pe care Parlamentului o are la dispoziţie pentru a vota asupra unei solicitări de reexaminare venită de la preşedintele României.

Ludovic Orban a precizat a votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a legii pensiilor speciale.

„Liderul grupului PSD din Camerei Deputaţilor, Marian Neacşu, a propus introducerea pe ordinea de zi a legii pensiilor speciale. (…) Am votat împotrivă. Legea pensiilor speciale a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite pentru a fi supus dezbaterii în plen, cel mai probabil marţi”, declarat liberalul Ludovic Orban.

Liberalul a afirmat că, deşi restul liberalilor au votat introducerea legii pensiilor speciale pe ordinea de zi, PNL va rămâne constant şi va respinge în plen această lege.

„N-au fost atenţi probabil la introducere, dar repet PNL este consecvent, de altfel preşedintele Iohannis a retrimis spre dezbatere această lege”, a susţinut Orban.

Deputatul PNL a mai spus că probabil şi PSD „s-a răzgândit” şi va vota împotriva legii pensiilor speciale. „Acum, să nu facem proces de intenţie, poate că s-a răzgândit şi PSD şi o să voteze împotriva pensiilor speciale. Cel puţin domnul Dragnea aşa a dat declaraţii, că nu mai susţine adoptarea pensiilor speciale”, a mai spus Ludovic Orban.

Legea care prevede introducerea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis şi se află în faza de reexaminare. Şeful statului poate respinge promulgarea o singură dată.

La 6 octombrie, plenul Parlamentului a decis retrimiterea la comisia de statut a raportului la privind pensiile parlamentarilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu, această decizie fiind criticată de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a propus retrimitrea la comisie pentru două săptămâni pentru ca raportul să fie modificat în sensul ca parlamentarii care vor beneficia de pensii parlamentare să aibă mimin un mandat şi nu un an, cum este în prezent în raport.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz, preşedintele Comisiei de statut care a elaborat raportul la cererea de reexaminare a legii pensiilor parlamentarilor, a spus că la Parlamentul European perioada minimă necesară pentru ca un parlamentar să primească indemnizaţia de limită de vârstă este de minim un an şi nu de un mandat.

„În calitate de preşedinte al comisiei de statut vă spun că la Parlamentul European un an de zile este perioada minimă necesară pentru a intra în procedura necesară pentru indemnizaţia de limită de vârstă. În plus, noi ne aflăm procedural într-o depăşire flagrantă de termen, eram obligaţi ca în 30 de zile să returnăm legea către preşedinte. Ne aflăm în aceast situaţie delicată„, a spus Duvăz.

Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că PSD doreşte adoptarea acestei legi, dar se teme să-şi asume iniţiativa, liberalul propunând respingerea proiectului de lege. Liberalii au mai susţinut la acea dată că vor contesta legea la Curtea Constituţională, în cazul în carea va fi aprobată de Parlament.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul ședinței comune de marți a Camerei Deputaților și Senatului.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...