Există riscul escaladării conflictelor deja existente şi de apariţie a unor noi conflicte dintr-o varietate întreagă de cauze, inclusiv din cauza unor divergenţe mai vechi între state, a insistat el, indicând că securitatea globală şi regională este pusă la grea încercare la ora actuală de amploarea terorismului şi extremismului pe plan internaţional.
‘Ne îngrijorează politica militară a NATO, care are un caracter neprietenos faţă de Rusia. Alianţa îşi continuă eforturile de extindere a prezenţei sale militare şi îşi consolidează activitatea de-a lungul frontierelor Federaţiei Ruse’, a afirmat generalul Gherasimov, adjunct al ministrului rus al apărării, potrivit economica.net.
‘Ca urmare a desfăşurării sistemului global de apărare antirachetă şi a dezvoltării unor noi mijloace de luptă, inclusiv a armelor hipersonice, devine tot mai acută problema echilibrului strategic existent’, a declarat responsabilul militar rus.
Citeşte şi Rusia instalează rachete intercontinentale care pot distruge elemente balistice
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a inclus vineri extinderea NATO printre principalele ameninţări la adresa securităţi Rusiei, la şedinţa de bilanţ a colegiului ministerului său pe acest an, aminteşte în acest context agenţia de presă TASS.
Într-un timp relativ scurt, rândurile Alianţei Nord-Atlantice s-au completat cu 12 ţări, iar la ora actuală se pregătesc de aderare Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Ucraina, a indicat Şoigu, adăugând că în sfera de interes a NATO sunt şi Finlanda, Suedia, Serbia şi Republica Moldova