Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Scandal în plen: Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase VIDEO

Senatorii şi deputaţii au votat, marţi, în plenul reunit al celor două Camere, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, adoptând, cu unele modificări, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, parlamentarii vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet. Totodată, aleşii au decis că vor primi bani pentru transport în locul maşinilor de serviciu, respingând în acest sens o altă reexaminare solicitată de şeful statului.
Ionela Marcu
15 dec. 2015, 08:59
Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Scandal în plen: Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase VIDEO

Plenul Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marți, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind pensiile parlamentarilor și au adoptat proiectul cu 287 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și cinci abțineri, acceptând parţial observaţiile şefului statului. Parlamentarii liberali nu au participat la vot.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat , în termen de 10 zile, să o promulge.

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar. Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la art. 289 — 291 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile prevăzute la art. 254 — 257 din legea nr.15/1968 privind Codul Penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările și ulterioare„, prevede proiectul de lege.

Votul la cererea de reexaminare la legea pensiilor speciale a fost prilej de scandal in plenul comun, intrucat PNL a contestat procedura pe care a ales-o presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

După ce Zgonea a anunţat că legea a fost adoptată cu totul,  PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii.

Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. 

„Eu va supun inca o data la vot, dar o sa fim deliciul presei! Vreti sa o supun din nou la vot?” a exclamat Zgonea.

În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot. La primul vot, pentru pensiile speciale au votat „pentru” 300 de parlamentari, la al doilea – 287,  liberalii anunţând că nu participă la vot. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea.

CITEŞTE ŞI PNL va contesta la CCR proiectul privind pensiile parlamentarilor dacă va fi adoptat de plen

„Valeriu Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase”

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, după vot, că are dubii că în sală erau 287 de parlamentari, la votul privind pensiile speciale ale aleşilor, câţi a numărat Valeriu Zgonea, însă precizează că nu poate dovedi acest lucru, astfel încât PNL nu poate contesta votul.

Ludovic Orban se referă la cele două voturi date de plen – primul pentru modificările aduse de Comisii şi al doilea pentru lege în ansamblu. La primul vot, s-au exprimat prin vot aproximativ 310 parlamentari, în timp ce la al doilea vot s-au exprimat puţin peste 290. Această diferenţă este greu de explicat, susţine Orban, în condiţiile în care parlamentarii PNL, în număr de 90, nu au votat.

„La votul final asupra legii ne-am ridicat din sală şi am plecat, 90 de parlamentari PNL. În opinia mea este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, 2 împotrivă şi vreo 7 abţineri, puteau rămâne în sală 287 de parlamentari după retragerea din sală a 80-90 de parlamentari ai PNL„, a spus Orban.

Liberalul a precizat că PNL nu poate „dovedi” acest lucru, astfel încât nu poate fi contestat votul. Ludovic Orban a declarat că situaţia este asemănătoare cu cea din 2010, la votul asupra Legii pensiilor, când preşedintele Camerei de atunci, Roberta Anastase, a fost acuzată că a numărat greşit, adăugând voturi „pentru” astfel încât legea să fie adoptată, deşi în sală nu era cvorum. Atunci, CCR a decis că nu se poate pronunţa asupra unor astfel de cazuri şi să decidă câţi parlamentari erau, în realitate, în sală.

„Se pare că Valeriu Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase„, a spus Orban.

A DOUA CERERE DE REEXAMINARE

Pe de altă parte, parlamentarii au respins o altă cerere de reexaminare trimisă de presedintele Klaus Iohannis referitoare privind acordarea unor sume forfetare pentru transport in teritoriu.

„Legea transmisă spre promulgare abrogă alin.(2) al art.45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor și modifică alin.(3) al  art.45 în sensul că, pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, în vederea acoperirii cheltuielilor de transport din circumscripţie, deputaţii şi senatorii beneficiază de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pe bază de declaraţie pe propria răspundere„.

În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună spre dezbatere și aprobare plenurilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, respingerea cererii de reexaminare formulată de Președintele României și menținerea Legii în forma adoptată inițial de Parlament”, se arată în raporul Comisiei de Statut.

Astfel, parlamentarii vor beneficia de sume forfetare pentru Transport, în cuantum de 1400 lei pe luna. Presedintele are termen 10 zile pentru a promulga legile.

Totodată, deputații și senatorii au reluat, marți, dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016.În ședința de luni a plenului reunit al Parlamentului, s-au votat toate cele 63 de articole ale actului normativ, fără însă a se da un vot în ansamblu.

Totodată, plenul comun a hotărât să retrimită proiectul la comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului. În ședință, comisiile reunite de buget au adoptat amendamentele de majorare a sumelor alocate cu 36 de milioane de lei la Senat și 45 milioane la Camera Deputaților.

CITEŞTE ŞI Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

În ședința plenului reunit de marți, parlamentarii urmează să se exprime prin vot asupra articolelor proiectului bugetului în ansamblu și să continue dezbaterile cu anexele privind bugetele operatorilor de credite.

La ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului de marți sunt prezenți 307 de parlamentari.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători