Bugetul pe 2016, VOTAT de Parlament. REPLICI Dragnea-Tăriceanu: „E o mâncare de carne cu varză de Bruxelles”

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Liderul PSD Liviu Dragnea şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foşti parteneri de guvernare, au avut un schimb dur de replici în plen, după votul pe buget. 
Iulian Tudor
16 dec. 2015, 06:42
Bugetul pe 2016, VOTAT de Parlament. REPLICI Dragnea-Tăriceanu:

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

După vot, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiectează imaginea unei Românii „de doi lei”.

Am constatat că bugetul ne proiectează spre o Românie pe care nu mi-aș dori-o, o Românie de rangul doi, la periferia UE, o Românie furnizoare de forță de muncă ieftină, aproape ca o țară de lumea a treia. Acest lucru este întărit și de spusele binecunoscute ale ministrului de Finanțe. Mi-aș fi dorit un buget așa încât să văd, în anii următori, o altfel de Românie: o Românie prosperă, care se apropie de nivelul de viață mediu al UE. Ni se propune însă o Românie de doi lei, o Românie în care oamenii pot să fie plătiți cu doi lei”, a afirmat Tăriceanu, în discursul susținut în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat, totodată, premierului Dacian Cioloș să aibă în vedere măsura majorării salariului minim la 1.200 de lei.

„Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate să fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred că aici această formulă nefericită ne-a pus pe mulți pe gânduri, pentru că ne dăm seama că sunt unii înalți responsabili în România de astăzi care nu înțeleg, probabil, care este rolul țării noastre în UE. Noi vorbim despre o Românie puternică și despre o Uniune Europeană omogenă. Nu putem vorbi despre o Românie puternică cu salarii de doi lei. (…) Domnule prim-ministru, vă cer în fața Parlamentului să considerați la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, în așa fel încât România să nu mai fie atractivă pentru investitori din cauza salariilor scăzute”, a mai spus președintele Senatului.

CITEŞTE ŞI  Ministrul Finanţelor: PENSIILE SPECIALE nu au fost luate în considerare la construcţia bugetului

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, actualul buget „condamnă România la stagnare și la un rol minor” pe care ALDE nu îl poate accepta.

„Mi-aș fi dorit ca acest buget să fie construit cu totul și cu totul altfel. Bugetul se construiește pornind de la obiectivele de dezvoltare ale României. (…) Vrem să facem un sector de sănătate modern, un sector energetic performant, o economie competitivă care să ducă România cât mai aproape de criteriile reale de convergență? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construiește bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finanțelor strânge solicitările diferitelor ministere și le dă mai mult sau mai puțin în funcție de influența pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi și este regretabil acest lucru, fiindcă mi se pare că bugetul seamănă mai degrabă cu un fel de mâncare cu carne cu varză. E poate varză de Bruxelles, dar nu mă încântă lucrul ăsta”, a susținut Tăriceanu.

 

Nu în ultimul rând, el a spus că regretă faptul că votul exprimat, miercuri, asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 reflectă „rolul pe care Parlamentul și-l asumă, (…) un rol care este din ce în ce mai decorativ prin faptul că pune pe primul rând viteza”.

„Avem, în ultima vreme, multe inovații politice — Guvern tehnocrat, acum facem dezbaterile după vot. Vă atrag atenția că dezbaterile, în mod normal, aveau loc înainte de vot și explicația votului era oarecum secundară. Îmi asum vina de a nu fi fost prezent mai devreme în sală, pentru că eu îmi imaginam că azi suntem totuși la cea mai importantă dezbatere politică într-un an, pe legea fundamentală a bugetului, lege care ar fi trebuit să ne dea o imagine clară pe care acest Guvern o are pentru viitorul României. Ar fi trebuit să desenăm prin buget ce fel de Românie vrem„, a mai spus Tăriceanu.

Proiectul legii asigurărilor sociale de stat, adoptat

Plenul reunit a adoptat miercuri şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi „pentru”, 3 abțineri și 15 voturi împotrivă”.

După vot, președintele PSD Liviu Dragnea și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au avut un schimb de replici foarte acid plecând de la nemulțumirea social-democraților că partenerii de la ALDE au votat împotriva bugetului asigurărilor sociale.

Noi am votat acest buget în primul rând pentru că ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile să crească cu 5%, să se întâmple și se întâmplă prin acest vot. De asemenea, nu pot să nu constat că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu înțeleg de ce, nu înțeleg nici ce înseamnă ‘buget varză cu carne’, nu înțeleg, dacă Guvernul nostru ar fi rămas pe acest proiect de buget tot varză cu carne era? Sunt profund dezamăgit de faptul că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor”, a spus Dragnea după votul pe proiectul legii asigurărilor sociale în plenul Parlamentului.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş, după ultimatumul lui Dragnea: Guvernul va lua o decizie privind SALARIUL MINIM până la sfârşitul anului

În replică, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus că bugetul în ansamblu este prost dar celor de la ALDE le pare bine că pensiile pot fi majorate.

Am constatat cu neplăcută surprindere suprinderea colegului meu ante-vorbitor. Să știți că votul pe bugetul asigurărilor sociale nu poate fi disociat de votul pe bugetul în ansamblu. Bugetul în ansamblu este prost. Ne pare bine că putem majora pensiile cu 5%, ne pare bine că putem să promovăm o serie de alte măsuri cu carcater social, dar nu putem să spunem că bugetul în ansamblu e prost și un buget din cadrul lui este bun. Aceasta este semnificația votului și v-aș ruga să nu faceți extensii de interpretare nepotrivite și care nu concordă cu intenția noastră”, a spus Tăriceanu.

Discursul lui Cioloş

Dacian Cioloş a arătat, în intervenţia sa din plen, că „e păcat ca uitam ce si-a asumat clasa politica impreuna cu presedintele legat de importanta Apararii”.

Tin sa va reamintesc ca propunerea pentru Aparare nu are nicio legatura cu sanatatea. Bugetul pentru Aparare nu face decat sa reflecte o decizie pe care ati luat-o.  Educatia, sanatate, cercetarea sunt obiective clar asumate, in ciuda faptului ca a trebuit sa lucram cu materialul pe care l-am gasit. Am tinut cont de decizii pe care in mod legimit acest Parlament le-a luat, altfel structura ar fi fost alta. Speram sa lasam pentru 2017 un proiect de buget care sa reflecte (…).

Bugetul Romaniei este o responsabilitate comuna, a Guvernului si Parlamentului. Aplicarea lui este a Guvernului, dar sper eu ca, in cursul acestui an, prin deciziile pe care le veti lua, sa tineti cont de aceasta responsabilitate comuna.

Doresc sa clarific problema cu irigatiile pt ca dl Tariceanu a atins o parte sensibila personala. Faptul ca nu am pus o suma imensa nu inseamna ca nu este o prioritate. Noi am pornit de la o executie realista si daca aceasta suma va fi utilizata vom cauta resurse la rectificari pentru a pune mai mult. Suma pe care am pus-o este una realista fara a o considera o suma absoluta„, a spus Cioloş.

Ulterior, Dacian Cioloş a spus că se bucură că avem buget într-un timp relativ scurt.

„Au fost discuţii intense. Astazi, in fata Parlamentului, am reconfirmat ceea ce am spus deja. Am lucrat cu materialul pe care l-am găsit la dispoziţia noastră în momentul în care Guvernul s-a instalat. Nu puteam face reforme bugetare profunde într-un timp scurt fără să periclităm stabilitatea bugetară în Romania. Dacă n-ar fi fost adoptat bugetul repede, am fi riscat foarte mult. Pe de altă parte, am urmărit să punem în aplicare decizii pe care Parlamentul le-a luat, atât în ceea ce priveşte Codul Fiscal, cat si maririle de salarii, dar am ţintit clar anumite obiective pe care acest Guvern le are si din punct de vedere bugetar, ma gandesc la educatie, sanatate, cercetare si investii.

Sunt constient ca nu este suficient sa pui anumite cifre in dreptul unor obiective. Ele trebuie executate si pe asta ne vom concentra in saptamanile si lunile urmatoare, pe o executie bugetara care sa corespunda cu ceea ce a fost decis astazi.

Va asigur ca vom face toate eforturile care ne sunt permise legal si administrativ pt a asigura o transparenta cat mai mare a executiei bugetare si a modului in care sunt folositi banii pentru ca cetatenii sa stie pe ce sunt cheltuiti banii publici.  Ministrii au finalizat planurile de masuri sectoriale. Pana la sfarsitul acestei saptamani le vom trimite Parlamentului si vom incepe in Guvern să discutam despre aceste propuneri si prioritati. Le vom transpune intr-un calendar de aplicare si care va fi transparent din ianuarie.”

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marţi, pe articole și cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse — 309.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii