Klaus Iohannis, în Parlament: COLECTIV, cea mai tragică lecţie a lui 2015. Concluzia: Corupţia ucide! VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, în plenul comun al Parlamentului, un mesaj cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului. Şeful statului a făcut un bilanţ al anului 2015 şi a prezentat proiectele pentru anul 2016, marea miza pentru anul viitor fiind "reconstrucţia încrederii în politică". Şeful statului s-a adresat Parlamentului pentru a patra oară de la instalarea la Cotroceni.
Iulian Tudor
16 dec. 2015, 07:03
Klaus Iohannis, în Parlament: COLECTIV, cea mai tragică lecţie a lui 2015. Concluzia: Corupţia ucide! VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat miercuri, un mesaj Parlamentului. Şeful statului a fost întâmpinat, la sosirea la Palatul Parlamentului, de către cei doi şefi ai Camerelor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. Premierul Dacian Cioloş este prezent şi el la Parlament. 

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE ŞEFULUI STATULUI:

– Am tinut sa vin in fata dvs la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilant sec, ci ca gest de nirmalitate democratica. Am vorbit atunci, despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu, in relatia cu cetatenii si institutiile.

– am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii in interior si in exterior.

– in plan intern, am vrut sa fac un altfel de politica, fara scandal, cu respect si seriozitate. Am considerat ca acest lucru va incepe cu presedintele, un generator de echilibru, nu de tensiune.

– in doar un an, a dvenit un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterilor

– de-a lungul anului, unii s-au intrebat de ce nu reactionez la unele subiecte, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel, am dat raspuns si acestor intrebari

– 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc Romania

– Prima actiune a fost acordul pentru cresterea bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in 2017.

– Bugetul pentru 2016 prevede o prima etapa, astfel incat in 2017 acordul sa fie respectat.

– Tot de o larga majoritate s-a bucurat si strategia nationala de aparare, care e azi un document fundamental ce defineste obiectivele majore ale tarii noastre.

– Pentru prima data am inclus aici aspecte ce tin de educatie si sanatate, de pastrarea identitatii nationale sau de protejare a patrimoniului.

– Romania puternica in Europa si in lume este mai mult decat un deziderat, este un proiect national pe care il construim deja

– Restabilirea normalitatii in politica interna a insemnat si un alt tip de raportare la Constitutie si la legi

– Ma bucur sa constat ca in cazuri importante precum Codul Fiscal a existat dispobnibilitatea actorilor politici de a se apleca cu atentie asupra legii.

– Doua lucruri fundamentale inca lipsesc sau nu sunt la nivelul unei democratii mature: dezbaterea si rigoarea.

– Legi importante au intrat in atentia publica dupa aprobarea lor.

– Nu exista substitut pentru o dezbatere consistenta premergatoare adoptarii unei legi.

– In alte situatii am fost nevoit sa sesizez CCR nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare in respectarea principiilor.

– La inceputul sesiunii am vorbit despre asteptarea generala ca legile sa fie mai clare si sa nu se schimbe frecvent.

– Sunt convins ca Parlamentul se poate achita de aceasta sarcina prin mai multa rigoare si mai multa dezbatere.

– 2015 a fost un an in care nu doar am confirmat, ci am adancit si transpus in actiuni concrete optiunile majore ale politicii externe.

– Vizitele externe, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de stat si de guvern, au avut menirea de a da tarii o voce mai puternica, de a intari relatiile cu aliatii, de a ne apropia de state din regiune.

– Am avut cateva obiective valare: consolidarea parteneriatului cu SUA, intarirea parteneriatelor strategice cu tari precum Franta, Polonia, Germania, Spania, Marea Britanie si Turcia, consolidarea raporturilor cu tarile din vecinatate precum Ucraina, Serbia si Bulgaria.

– Relatia privilegiata cu Moldova a fost si va ramane o constanta a politicii externe.

– Din diverse motive, Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbam aceasta stare de fapt ceeea ce explica si dinamica mai mare in politica externa.

– Se cuvine sa ne uitam la lectiile anului 2015 si la ce lipseste pentru ca Romania sa fie puternica si prospera. Cea mai tragica lectia a lui 2015 se numeste Colectiv. Evenimentul a scos la iveala probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile, in fata carora am ridicat din umeri a neputinta si pe care am ajuns sa le toleram. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul sa le uitam si concluzii care ne determina sa actionam si sa fim responsabili. Cea mai dura cpncluzie: Coruptia ucide şi se pot pierde vieti nevinovate!

– a doua lectia a lui 2015: legea schimbarii.

– mare miza a lui 2016: reconstructia increderii in politica

– se implinesc 26 de ani de cand romanii s-au ridicat impotriva regimului comunist. Schimbarea a inceput la Timisoara. Democratia s-a infaptuit cu jertfa de sange

– la 26 de ani de la Revolutie, cel mai bun mod de a onora sacrificiul oamenilor, sa facem democratia mai puternica.

– reconstructia increderii in institutii, partide, actul politic – dezideratul anului 2016

– innoirea in materi de idei, practici si oameni, sansa pentru a mentine stabilitatea sistemului politic.

– imi doresc ca atunci cand se gandesc la politica, cetatenii sa nu o asocieze la modul general cu ineficienta, minciuna sau coruptia. Imi doresc ca romanii sa perceapa politica ceea ce este mentina sa fie un spatiu al reprezentarii.

– va fi nevoie de vointa din partea partidelor consacrate si efort pentru cei care participa prima data la competiti electorale

– trebuie sa recunoastem lucrurile bune si sa pastram ce functioneaza

– sa nu ne condamnam institutiile pentru lipsa de corectitudine a unor persoane

– am convingerea ca romanii vor dovedi intelepciune si echilibru

– 2016 va aduce si alte tipuri de provocari decat cele care tin de competitia electorala. Astept de la noul Cabinet o guvernare responsabila.

imi doresc o crestere economica

– Romania educata trebuie sa devina un nou proiect de tara pe care sa il ducem la nou sfarsit. Educatia va fi o tema centrala.

– despre 2015 se pot spune multe, ca a fost anul cand prima data in Romania s-a introdus votul prin corespondenta, s-a instaurat un guvern de tehnocrati

– este timpul schimbarii. Depinde de noi daca raspundem acestor asteptari ale societatii. Trebuie sa producem lucruri bune pentru cetateni.

După ce şi-a încheiat discursul, Klaus Iohannis a plecat împreună cu şefii Camerelor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. La discurs a participat şi şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu.

De la începutul mandatului, președintele Klaus Iohannis a adresat Parlamentului trei mesaje: la 9 februarie 2015, la 22 iunie 2015 și la 16 septembrie 2015.

Președintele Klaus Iohannis a adresat un prim mesaj Parlamentului la 9 februarie 2015, anunțând încă de atunci că va adresa astfel de mesaje la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre prioritățile României, despre temele care îi preocupă pe români și despre soluțiile posibile.

Mesajul din 9 februarie 2015 s-a concentrat pe teme precum reforma instituțiilor în general, necesitatea modificării legislației electorale, accelerarea procedurilor privind imunitatea parlamentară sau ordonanța privind migrația aleșilor locali.

În cadrul celui de-al doilea mesaj transmis în Parlament, la 22 iunie 2015, președintele Iohannis a prezentat Strategia Națională de Apărare, intitulată „O Românie puternică în Europa și în lume”.

Principalele teme abordate de Klaus Iohannis, în cadrul mesajului adresat Parlamentului la 16 septembrie 2015, au fost criza refugiaților, educația, calitatea și coerența legislativă, precum și excesul de ordonanțe de urgență.

Preşedintele Klaus Iohannis a preluat, oficial, mandatul de şef al satului, la 21 decembrie 2014, după depunerea jurământului de credinţă în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni supravieţuitorii incendiului de la Colectiv

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație