Casele albe, simbolurile insulei Santorini, s-ar putea să nu rămână întotdeauna la fel. Frumoasele clădiri sunt construite la marginea unei vulcan imens subacvatic, învinovăţit pentru distrugerea civilizaţiei minoice din Creta.
Acum circa 3.600 de ani, în apogeul civilizaţie minoice, vulcanul din Santorini a provocat una dintre cele mai mari erupţii din istorie. Explozia a îngropat toate insulele din apropiere în munţi de cenuşă şi a provocat un tsunami gigantic care a devastat Creta.
Vulcanul a tot erupt, apoi, până în 1950. După care, 60 de ani de linişte. Vulcanul s-a trezit în 2011, provocând mai multe cutremure. Când geologii au analizat mai bine situaţie, au observat că şi pământul se umfla, ca şi cum gigantul adormit ar fi căscat.
Cutremurele şi deformările de teren observate în 2011 şi la începutul lui 2012 sunt fără precedent, de la ultima erupţie, din 1950. Asta nu înseamnă, neapărat, că va şi erupe în curând. Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, în 2010, după aceleaşi simptome, însă Long Valley, din California, respiră greu încă din 1980, însă încă nu a erupt.
Ce se va întâmpla în Santorini?
Într-o analiză recentă a vulcanului, publicată în revista Geophysical Research Letters, oamenii de ştiinţă estimează că cea mai recentă „umflare” a vulcanului este cauzată de acumularea a 14,1 milioane de metri cubici de magmă într-o cameră aflată la 4,5 km sub suprafaţă, arată Discovery News.
Sună mult, însă, în realitate reprezintă doar 0.03% din volumul estimat în erupţia monstruoasă din anul 1650 î.HR.. Aşa că, dacă vulcanul din Santorini va erupe, va fi un eveniment relativ blând, spun cercetătorii.
Ei avertizeză, însă: „Mai periculos este efectul cenuşei vulcanice şi activitatea seismelor, care ar putea dăuna caselor, provocând alunecări de tereni şi tsunamiuri locale, ce ar putea fi periculoase pentru traficul naval local, din apropierea vulcanului”.