1. Folosește-te de metoda calendarului.
Poate pare o metodă învechită, dar să știi că este foarte folositoare. Poți folosi această metodă doar dacă ai cicluri regulate, deoarece poți ști care sunt zilele tale fertile. Ovulația este cu 14 zile înainte de data următorului ciclu, doar dacă ciclul tău este de 28 de zile. Sarcina va apărea atunci când ovulul a fost fecundat de către spermatozoid, doar în zilele de fertilitate din jurul momentului ovulației: cu 3 – 4 zile înainte sau 1-2 zile după aceasta.
Citeşte şi Nouă secrete despre sarcină pe care nu ţi le spune nimeni
2. Mergi la medic.
Înainte de a te gândi când este timpul ideal pentru a concepe un copil ar trebui să mergi la un medic. Medicul ginecolog se va asigura că ești într-o stare bună de sănătate și că nimic nu va putea împiedica sarcina. Poți rămâne însărcinată mult mai repede dacă organismul tău este sănătos și nu există infecții netratate. Vitaminele prenatale sunt de asemenea foarte folositoare, dar nu le lua pentru că ți-a spus cineva de ele. Consultă-te cu medicul, fă analizele recomandate și abia apoi îi poți cere să îți prescrie vitamine care să îți ajute sistemul imunitar.
Citeşte şi Diabetul de sarcină sau gestational: Ce trebuie să ştie femeile însărcinate
3. Renunță la alcool și fumat.
Chiar dacă ție ți se par normale aceste cerințe, sunt multe femei care nu țin cont de ele. Atât alcoolul cât și fumatul afectează fertilitatea. Dacă ești deja însărcinată atunci trebuie să te gândești și la bebelușul pe care îl porți. Un stil de viață sănătos te va ajuta în conceperea unui copil. În cazul femeilor, tutunul afectează sistemul reproducător care poate duce spre infertilitate sau către o fertilitate extrem de scăzută. Poate ți se va părea o decizie imposibilă de luat, dar trebuie să te gândești foarte bine ce îți dorești mai mult: un copil sau să poți fuma în continuare?
Citeşte şi Cum să treci peste pierderea sarcinii
4. Nu lua medicamente fără prescripție medicală.
Chiar dacă multe medicamente se pot cumpăra fără a fi nevoie să prezinți o rețetă din partea medicului, nu înseamnă că acestea nu te pot pune în pericol. Înainte să iei un medicament mai bine ceri sfatul unui medic sau unui farmacist calificat. După cum bine știm toate medicamentele au și contraindicații. Dacă vrei să rămâi însărcinată ar fi mai bine să citești tot prospectul pentru a te asigura ca fertilitatea ta nu este afectată.
Citeşte şi Ce probleme de somn poţi avea în timpul sarcinii şi cum poţi scăpa de ele
5. Ai grijă de alimentația ta.
Organismul tău are nevoie de vitamine și minerale pentru a funcționa cât mai bine. Este indicat ca zilnic să îți prepari o băutură din fructe și legume proaspete. Un smoothie făcut din banane la care adaugi niște zmeură și afine va fi perfect pentru tine. Să nu uităm de importanța pe care o are acidul folic atât pe toată perioada sarcinii cât și în perioada de preconcepție. Dacă nu ești o mare iubitoare a spanacului ar fi mai bine ca de acum să te obișnuiești cu gustul lui.