Istoricul George G. Potra a murit

La 17 decembrie 2015 a murit istoricul George G. Potra. Istoric și cercetător, ziarist și autor al unui mare număr de lucrări științifice, George G. Potra s-a născut la 9 februarie 1940. Tatăl său George Potra (1907-1990), unul dintre părinții fondatori ai istoriei Bucureștiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru istorie. 
Alina Costache
17 dec. 2015, 12:13
Istoricul George G. Potra a murit

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1962, potrivit www.balcanii.ro. A făcut studii postuniversitare de științe politice (1980) și de ziaristică (1987).

Referent relații în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Naționale Române pentru UNESCO (1967-1969).

A fost comentator de politică externă și șef de secție la săptămânalul de politică externă ”Lumea” (1969-1973) și, mai târziu, redactor șef al ”Redacției publicațiilor pentru străinătate” (1979-1989).

După 1990, a ocupat funcția de redactor șef adjunct al cotidianului ”Meridian”, secțiile știință, literatură, artă (1992-1994), apoi a fost redactor șef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) și director relații publice al Societății Profox (1997-1999).

A devenit consilier științific pe lângă Direcția Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Naționale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) și consilier personal al primului-ministru al Guvernului României (2002).

George G. Potra a fost coordonatorul Colecției de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, sub egida Fundației Europene Titulescu.

A fost director executiv al Fundației Europene Titulescu (din 2002) și director științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale din România (din 2003).

A publicat circa 50 de volume, singur sau în colaborare: ediții de documente, monografii pe probleme de politică externă sau de istoria culturii, traduceri ale unor lucrări de antropologie, lucrări de istorie politico-diplomatică, ale unor volume dedicate războiului rece, serviciilor secrete, traduceri din literatura engleză, americană, franceză și rusă.

Activitatea sa susținută în domeniul cercetării i-a adus o largă recunoaștere, concretizată într-un mare număr de distincții.

A fost distins cu Premiul național de jurnalistică (1980), Premiul ”Ion Ghica” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (1998) pentru lucrarea ”Constantin Vișoianu, Misiunile mele”; ”Appreciation Award” acordat de Doina Romanian American Society of Las Vegas, SUA (2002); Premiul ”I. C. Filitti” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (2006) pentru lucrarea ”Pro și contra Titulescu”; Diploma de excelență a Fundației Europene Titulescu (2006); Diploma Honoris Causa oferită de Lega culturale per l’unita dei romeni nel mondo, Roma (2006); Premiul ”Take Ionescu” pentru lucrarea ”Organizarea instituțională a Ministerului Afacerilor Externe. Acte și documente” (1920-1947, vol. II), apărută în 2007; Premiul revistei ”Balcanii și Europa” (2012), Premiul ”Nicolae Titulescu” pentru Diplomație și Politologie, din partea Academiei Române și Marii Loji Naționale acordat în 2015, pentru lucrarea ”Titulescu — după 50 de ani din nou acasă” (2013).

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore