„Încă o dată: construcția acestei facilități de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse. (Este un — n.r.) scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanți devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândește altă dimensiune și altă importanță„, a precizat ministrul, într-un interviu pentru DC News.
În contextul în care, miercuri, au apărut în presă o serie de declarații ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, șeful Forțelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenția asupra unei afirmații mai vechi a președintelui Dumei de Stat.
„V-ați referit la faptul că și ieri cineva nu știu ce a declarat. Dar, eu aș spune ceva care am impresia că a trecut mai puțin observat. Vă amintiți că nu demult a fost aici președintele Dumei. (…) Eu cel puțin am reținut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, a spus: „este o decizie a autorităților române pe care noi o respectăm”. Nu s-a reținut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federația Rusă făcând o asemenea afirmație e un lucru care nu poate să fie ignorat”, a precizat ministrul.
El a subliniat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a substanței deosebite a Parteneriatului Strategic româno-american.
„Este, pe de altă parte, o confirmare a determinării României de a contribui la consolidarea și pe această cale la securitatea și stabilitatea în zonă. Să nu uităm că această facilitate va deveni parte integrantă a sistemului anti-rachetă al NATO„, a afirmat Comănescu.
Întrebat dacă în acest moment România se află într-un pericol de război, el a respins o astfel de variantă. „Nu putem să vorbim, după părerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe — și facem acest lucru — întreprinderea oricăror acțiuni și luarea oricăror măsuri care să contribuie la stabilitate și securitate în zona noastră„, a punctat ministrul Comănescu.
Generalul-colonel Serghei Karakaiev a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că rachetele rusești vor putea străpunge scutul de apărare antirachetă construit de SUA în Europa.
„Estimările experților arată că sistemul (american) de apărare antirachetă în curs de desfășurare astăzi nu este capabil să reziste unei salve sincronizate a forțelor de rachete strategice (ruse), în ceea ce privește atât capacitatea de analiză a datelor, cât și puterea de foc” a afirmat Karakaiev.
Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, a anunţat John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.