Iohannis a publicat Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare: „Cetăţeanul şi societatea ar trebui să STIMULEZE statul”

Administraţia Prezidenţială a publicat Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, care a fost aprobat în şedinţa CSAT din 10 decembrie şi care se adresează publicului larg, în perspectiva dezvoltării unui dialog interactiv pe teme de securitate naţională.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 16:50
Iohannis a publicat Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare:

Documentul are 40 de pagini, structurate pe mai multe capitole privind conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare (SNAp), care stau la baza implementării acesteia- securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate.

Citeşte şi: SURSE: Iohannis RESPINGE legea „dai casa înapoi băncii şi scapi de datorii”. Şeful statului va promulga legea ANTIFUMAT

„Documentul facilitează înţelegerea modului în care statul, respectând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, îşi exercită, prin instituţiile sale, atribuţiile privind securitatea ţării şi siguranţa cetăţenilor săi.

Cadrul propus de Ghid se concentrează asupra a două din conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare, care stau la baza înţelegerii şi implementării acesteia: securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate. Ghidul promovează ideea că asigurarea securităţii este un drum cu dublu sens: de la stat la cetăţean şi de la cetăţean la stat.

Din această perspectivă, documentul se doreşte a fi o primă etapă în dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansând ideea construirii unui parteneriat civic în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală – obiectiv asumat prin Strategia Naţională de Apărare”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Ghidul defineşte şi explică termenii de specialitate- securitate naţională extinsă, cultură de securitate, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, tipurile de ameninţări la adresa securităţii naţionale, obiectiv anţional de securitate, interes naţional de securitate, securitate cibernetică, riscurile de securitate şi trece în revistă situaţiile de criză.

Astfel, potrivit ghidului, situaţia de criză este „faza în evoluţie a unei societăţi marcată de mari dificultăţi generate de apariţia unor incidente sau evenimente, la nivel naţional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi la adresa valorilor, intereselor şi necesităţilor actorilor implicaţi, care impun soluţii urgente şi eficiente de înlăturare a cauzelor şi revenirea la starea de normalitate”.

„Cetăţeanul şi societatea în ansamblul ei ar trebui să stimuleze statul, prin mijloacele avute la îndemână, să acţioneze, acolo unde este nevoie. Prin instituţiile sale, statul trebuie să vegheze la securitatea cetăţenilor săi, a comunităţilor din care fac parte aceştia, asigurând exercitarea neîngrădită a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, se arată în document.

De asemenea, sunt prezentate instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii şi prerogativele acestora, precum şi modalităţi de implementare a strategiei de apărare.

Demersul nu este unul singular, autorii documentului precizând că acesta se înscrie în tendinţele la nivel european, cu scopul de a familiariza publicul larg cu problemele de securitate. Ghidul a fost realizat cu concursul specialiştilor, reprezentanţilor mediului academic, ai societăţii civile şi, nu în ultimul rând, al instituţiilor cu atribuţii în domeniul asigurării securităţii naţionale, mai susţine sursa citată.

„Printr-o analogie cu sistemul 112, care semnifică preocuparea faţă de problemele cetăţeanului prin posibilitatea oferită acestuia de a apela serviciile de urgenţă, Ghidul SNAp poate reprezenta o cale simplă pentru cetăţeni şi instituţii de a înţelege conceptele promovate de SNAp şi de a cunoaşte rolul instituţiilor în anticiparea, prevenirea sau soluţionarea problemelor de natură securitară cu care se confruntă cetăţeanul, comunitatea din care face parte acesta şi statul”, se mai arată în document.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Alegeri în Statele Unite, Joe Biden renunță la cursa prezidențială
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
CNAIR: Progres de 50% la defrișările de pe Valea Oltului după două săptămâni
MediaFlux
JOE BIDEN S-A RETRAS! Răsturnare totală în SUA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'