Conform unor surse citate de România TV, Klaus Iohannis crede că şeful Dumei ruse nu trebuia invitat la Bucureşti. Şeful statului ar fi primit astfel informaţia din alte surse.
„Domnul Narâşkin nu a fost invitat de Senatul României. Acesta a venit să participe la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, Rusia preluând preşedinţia în exerciţiu de la România. Nu vă imaginaţi că eu m-am trezit într-o bună zi să-i fac o invitaţie lui Serghei Narâşkin necunoscând situaţia generată şiraporturile dintre ţările UE şi Rusia. Fiind vorba de un format de cooperare la Marea Neagră, noi celelalte state putem discuta mult şi bine despre cooperare, dar dacă Rusia nu este prezentă, atunci, după ce Rusia scapă de sancţiuni, putem să o luăm de la început. În prealabil am avut câteva runde de consultări cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a atrage o concluzie dacă este oportun sau inoportun să-l invităm la Bucureşti. (…) Eu cred că România trebuie să joace un rol activ în politica externă, în zona Mării Negre şi în vecinătatea estică. Eu cred că avem şi nişte interese naţionale Aşa cum celelalte ţări au interese pe care şi le promovează şi susţin, noi suntem în situaţia în care noi devenim mai cataloci decât papa”, a declarat Tăriceanu la România TV.
Totodată, şeful Senatului a precizat că nu a vorbit cu Klaus Iohannis despre vizita şefului Dumei de stat a Rusiei.
„Miercuri am avut o discuţie la Parlament şi, probabil, dacă avea ceva foarte important de spus, nu ar fi ezitat să-mi zică”, a adăugat Tăriceanu.
Conform România TV, Preşedinţia ar lucra la un cod de protocol care să fie respectat pentru ca situaţii de acest gen să nu se mai întâmple.
Preşedintele Dumei ruse, Serghei Narîşkin, s-a aflat în 27 noiembrie la Bucureşti, unde a participat la un eveniment găzduit de Senatul României, deşi liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE. MAE arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE.
Serghei Narîşkin a luatparte la o ceremonie de preluare a preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră de la Parlamentul României la Legislativul rus – Adunarea Federală.
Ceremonia de la Bucureşti a avut loc în cadrul celei de-a 46-a Adunări Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Cooperarea Economică la Marea Neagră este o organizaţie internaţională a ţărilor din regiunea Mării Negre.
Citeşte şi Oficial rus, cu interdicţie de a intra în UE, vorbeşte vineri în Senatul României. Explicaţiile MAE