SCUTUL ANTIRACHETĂ de la Deveselu, operativ. Ambasadorul SUA: Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei

Scutului antirachetă de la baza Deveselu a devenit operaţional începând de vineri. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat capabilitatea tehnică sistemului, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.
Alina Costache
18 dec. 2015, 05:30
SCUTUL ANTIRACHETĂ de la Deveselu, operativ. Ambasadorul SUA: Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei

Lazăr Comănescu a declarat că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex.

Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că scutul de la Deveselul este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, „parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic”.

Comănescu a reafirmat „caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă”, precizând că acesta nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

De asemenea, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a precizat la ceremonia de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu, că sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american.

Şi ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a reiterat că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei și nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.

„Acest sistem este proiectat doar pentru a contracara ameninţări venite din afara Europei. Aşa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii. Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic”, a explicat Klemm.

În declaraţia comună România-SUA privind dobândirea capabilității tehnice a Facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, se precizează că „România şi Statele Unite ale Americii promovează dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi consolidarea securităţii în zona euro-atlantică. În contextul Parteneriatului Strategic, România şi Statele Unite anunţă astăzi, 18 decembrie 2015, că principalele componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului de apărare antirachetă a NATO.

Dobândirea acestei capabilități reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii de apărare antirachetă şi a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică și centrală a teritoriului european al NATO în raport cu ameninţările cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euro-atlantic. Reușita de astăzi demonstrează strânsa cooperare dintre România şi Statele Unite şi angajamentul comun al celor două ţări faţă de stabilitatea şi securitatea regională. Acest anunţ evidenţiază amploarea şi profunzimea Parteneriatului nostru Strategic în acest an, când aniversăm 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.

Etapa a II-a a EPAA sporeşte capacităţile existente ale SUA şi NATO prin modernizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis, folosirea unei variante mai avansate a interceptorului Standard Missile-3 şi adăugarea unei facilități de apărare antirachetă terestre SM-3 (denumită și sistemul terestru Aegis) la Deveselu. Aceste îmbunătăţiri completează eforturile finalizate deja pentru dezvoltarea capabilității NATO de apărare antirachetă, inclusiv prin amplasarea unui radar AN/TPY-2 în Turcia, a unui sistem NATO de comandă şi control la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, şi dislocarea de nave înzestrate cu capacităţi de apărare antirachetă multi-misiune Aegis, cu baza la Rota, în Spania”.

Anunţul de astăzi vine după efectuarea unor ample activităţi de construcţie, instalare de echipamente şi testare, desfăşurate la Deveselu. EPAA contribuie substanţial la securitatea colectivă a NATO, ca parte integrantă a capabilității Aliate de apărare antirachetă.

România şi Statele Unite cooperează cu succes într-o gamă largă de proiecte în domeniul securității, inclusiv în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve şi al altor exerciţii şi operaţiuni la nivel global. În acest context, România găzduieşte periodic reprezentanţi ai Comandamentului SUA din Europa şi ai comandamentelor categoriilor de forţe subordonate pentru efectuarea de antrenamente comune cu forţele militare din Europa Centrală şi din regiunea Mării Negre.

Anunțul care a fost făcut vineri are loc pe fondul discuțiilor la nivelul oficialilor americani despre maniera de răspuns la testele cu rachete efectuate de Iran pe 10 octombrie, care au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Miercuri, zeci de senatori republicani americani i-au cerut președintelui Barack Obama să mențină sancțiunile contra Iranului, susținând că recentele teste cu rachete balistice efectuate de Teheran au arătat o ‘încălcare brutală a obligațiilor sale internaționale’. Un număr de 36 dintre cei 54 de senatori republicani, printre care liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, au semnat o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă în care îi solicită acestuia să nu ridice sancțiunile impuse Iranului, așa cum prevede acordul convenit în iulie de Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania).

În scrisoare se afirmă că testele cu rachete sporesc capacitatea potențială a Iranului de a lovi Israelul și trupele americane din Orientul Mijlociu. ‘Iată de ce este o greșeală să tratăm programul de rachete balistice al Iranului separat de programul său nuclear’, susțin senatorii republicani. Textul scrisorii a fost elaborat de senatorul Kelly Ayotte, membru al Comitetului pentru servicii armate al Senatului american.

Ministrul apărării iranian Hossein Gehghan, citat de presa de stat de la Teheran, a declarat miercuri că țara sa nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Diferenţă colosală Lasconi – Ciolacu la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”