Au fost negocieri maraton, vineri, pe salariul minim la Ministerul Muncii. Ministrul a discutat mai bine de patru ore cu sindicatele si patronatele. Potrivit România TV, Guvernul ar fi dispus să cedeze solicitărilor şi să crească salariul minim la 1.200 de lei chiar de la 1 ianuarie.
„Sunt două variante, una consensualizată, adică 1.200 de la 1 ianuarie, dar cu condiţia ca pentru salariaţii care sunt cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi 8 ore zilnice impozitele şi taxele aferente la 1.200 de lei să fie egale cu cele plătite azi pentru 1.050 de lei. A doua variantă este necondiţionată de 1.200 de lei, variantă susţinută de toată partea sindicală. A rămas ca săptămâna viitoare să fie un consiliu naţional pe 28, pe 30 şedinţa de guvern, pentru că Guvernul va decide legat de acest lucru. Noi susţinem şi varianta cu îngheţarea pentru impozitare, dar în acelaşi timp şi necondiţionarea dacă este cazul, trebuie date 1.200 de lei, toate datele scoase la iveală demonstrează că nu există nicio justificare pentru necreşterea salariului minim la 1.200 de lei. Este o formă de a scoate la iveală munca la gri şi la negru. Argumentele angajatorilor se referă la întreprinderile mici, nu ar putea să facă faţă la sistemul de impozitare suplimentar pentru salariul de 1.200 de lei”, a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
CITEŞTE ŞI: Lider de sindicat: MAJORAREA salariului minim NU va afecta bugetul de stat
Cosmin Andrei, consilierul ministrului Muncii, a declarat vineri după-amiaza că este foarte important ca sindicatele si patronatele sa stabilească o balanţă a salariului minim şi se vor analiza ambele masuri si se va veni cu o varianta finala.
„În cadrul comisiei a participat inclusiv doamna ministru, desi nu avea obligatia, a vrut sa reprezinta o garantie pentru seriozitatea cu care Guvernul trateaza aceasta discutie privind salariul minim. Guvernul a luat act de doua dintre variantele propuse de sindicate si patronate. Este vorba despre marirea la 1.200 de lei din ianuarie si a doua varianta marirea la 1.200 de lei cu plata contributiilor la val de 1.050 de lei. Ministerul Muncii nu mai doreste sa lucreze sub presiunea acestor evenimente din ultima parte a anului. Dorim sa stabilim un mecanism clar pentru stabilirea salariului minim pe viitor si ne dorim ca partenerii sociali sa manifeste, exact ca si in aceasta zi, resposabilitate privind pozitile pe care le vom adopa. În zilele următoare se va continua procesul de dialog social, va fi Consiliul National tripartid si se va lua o decizie. Ministerul tine foarte mult la dialogul social, avand in vedere ca sunt două variante, vor fi analizate si in zilele urmatoare vom stabili acest lucru. Este foarte important ca sindicatele si patronatele sa stabilească aceasta balanta a salariului minim si vom analiza ambele masuri si vom veni cu o varianta finala. Vom avea decizia dupa consultarile din CNT si după finalizarea propunerilor din comisia de dialog social”, a declarat Cosmin Andrei, consilierul ministrului Muncii.