Şedinţa informală a început la ora 9:00, astfel de întâlniri devenind deja o obişnuinţă a Cabinetului Cioloş. Subiectele abordate sunt legate de priorităţile pe ministere, respectiv Sănătate, Educaţie, Transporturi şi Dezvoltare Regională, dar în aceeaşi măsură este posibil ca miniştrii să discute şi despre salariul minim pe economie, în contextul în care sindicatele sunt nemulţumite din cauză că Guvernul a decis să nu crească salariul minim.
Potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, concluziile şedinţei de vineri a Guvernului au fost trei: că salariul minim pe economie ar trebui să fie de la 1 ianuarie 2016 1.200 de lei şi există un consens pe această propunere cu condiţia ca angajatorul să plătească aceleaşi taxe şi impozite ca pentru 1.050 de lei. A doua variantă susţinută de toate sindicatele şi de o confederaţie patronală este ca salariul minim să fie 1.200 de lei 1 ianuarie 2016. A treia concluzie este că în ianuarie – februarie împreună toate cele trei părţi trebuie să construiască un mecanism de construcţie a salariului minim pe economie.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, recent, că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.
Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.