UPDATE: O ceremonie a fost organizată, luni, la Cimitirul Eroilor Revoluției din București, în memoria eroilor căzuți în Revoluția din decembrie 1989.
După o slujbă religioasă, a urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori, cu ajutorul militarilor Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Au fost depuse coroane din partea președintelui Klaus Iohannis și ale Asociațiilor de Revoluționari.
Printre cei prezenți s-au aflat fostul premier Petre Roman, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, care a depus o coroană de flori, precum și alți revoluționari și urmași ai victimelor Revoluției.
„În decembrie 1989 funcționau instituții ale statului. Acestea au continuat să existe, bineînțeles, și după Revoluție. Și de aici apare un mare semn de întrebare pentru societatea românească. Și anume noi nu ne răfuim cu instituțiile statului, nu ne răfuim cu Armata, ci cu cei care au dat ordinul și cei care au executat aceste ordine. Multă lume arată cu degetul spre Ion Iliescu, el nu avea cum să fie atunci, în decembrie 1989, părtaș la ceea ce s-a întâmplat la Timișoara sau la noi, la baricadă. N-avea cum, pur și simplu. Problema nu e asta, problema este faptul că forțele de represiune au reprimat pentru că așa era ordinul celui care astăzi, după cum bine știți, nu mai este. Însă executarea acestor ordine reprezintă o crimă împotriva întregului popor român”, a declarat cu acest prilej Petre Roman.
Mama unui tânăr de 21 de ani care a murit la Revoluție, în fața Televiziunii, a criticat în mod public derularea evenimentelor din decembrie 1989, și i-a numit „profitori ai Revoluției” pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman. „Jos în studioul 4 (n.r. al TVR), Brateș chema copiii la moarte, iar domnul general Gușe a apărut pe post și a spus ‘nu mai chemați tinerii, nu mai chemați oamenii civili, pentru că riscăm să-i împușcăm, lăsați-ne să ne facem datoria’. (…) Morții Televiziunii din 22 decembrie seara, până dimineață, depășesc numărul morților Timișoarei. Sunt 78 de morți, printre care și copilul meu. Și nu mai trebuia să moară nimeni, pentru că nu mai era Ceaușescu. (…) A fost pe 21 la Piața Universității, a scăpat din Piață, acolo au murit numai 50 din comanda lui Ceaușescu, restul până la 500 care au fost morți ai Bucureștiului sunt ai celor care au pus mână pe putere după 22 decembrie”, a spus Elena Băncilă, mama lui Șerban Bogdan Stan, împușcat la Revoluție în curtea Televiziunii.
Luni, începând cu ora 10,00, la Cimitirul Eroilor Revoluției au avut loc o depunere de coroane și o ceremonie religioasă, cu restricționarea circulației între orele 8,45 — 10,30 pe Calea Șerban Vodă, de la Șos. Olteniței și până la strada de legătură dintre Calea Șerban Vodă și Șos.Viilor.
De asemenea, de la ora 12,30, în Piața Universității a avut loc o altă ceremonie, motiv pentru care circulația a fost restricționată între orele 11,30 și 14,30 pe Bd. Nicolae Bălcescu, între Piața Universității și str. Batiștei (sensul de mers către Piața Romană) și banda IV a sensului spre Piața Universității, între str. Batiștei și Piața Universității, precum și banda I de circulație, între str. Batiștei și str. Dem. I. Dobrescu, sensul către Piața Romană.
Traficul rutier în Piața Romană a fost restricționat în intervalul 13,15 — 13,45, cu intermitențe, pe durata ceremonialului și depunerii de coroane la Troiță.
Între 16,00 și 16,15, în Piața Universității, la crucea de piatră din scuarul Bulevardului Nicolae Bălcescu, se va desfășura o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, urmată de activități de omagiere și proiectare a unor imagini de la evenimentele din Decembrie 1989 în zona Fântânii de la Arhitectură. Traficul va fi restricționat numai pe momentul traversării spre și de la locațiile menționate mai sus.
Marți, de la ora 9,00, în Piața Revoluției va avea loc o depunere de coroane. Restricțiile de trafic vor fi impuse între orele 7,30 și 10,00 pe Calea Victoriei, între Str. Dem I. Dobrescu și Biserica Kretzulescu (banda de lângă pista pentru bicicliști).
Alte ceremonii vor fi la Radiodifuziunea Română, cu restricționarea traficului rutier între orele 9,30 — 11,00 pe str. G-ral Berthelot, iar de la ora 11,00, în fața Televiziunii Române (la Troiță), unde nu se va circula între orele 10,30 și 12,00 pe Calea Dorobanților, banda I, între Piața Charles de Gaulle și Piața Dorobanților.
Brigada Rutieră a Capitalei le solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu atenție și să respecte semnalele polițiștilor rutieri prezenți în zonele menționate.
Citeşte şi Primăria Capitalei, anunţ de ULTIMĂ ORĂ legat de traficul din ZONA EROILOR