Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş

Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din județele Brăila, Galați, Tulcea și Constanța au primit echipamente portabile pentru diverse analize și au fost instruiți cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraș pentru a-și efectua diverse analize.
Iulian Tudor
21 dec. 2015, 13:32
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş

Rezultatele acestor analize vor fi transmise în format electronic la peste 500 de medici specialiști din țară, pentru a obține opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienților, au anunțat, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, în cadrul conferinței de presă prilejuite de închiderea proiectului „Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină”.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a apreciat buna colaborare, în cadrul acestui proiect, dintre Ministerul Sănătății și STS și a mulțumit Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, care a pus la dispoziție, în mod gratuit, un studiu de fezabilitate ce a stat la baza demarării proiectului.

„Acest proiect se încadrează într-unul dintre conceptele care definesc și guvernarea noastră, respectiv medicina centrată pe pacient. Scopul este de a veni noi către pacient, nu de a-l purta peste munți și văi, ci de a putea să îi oferim o medicină de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru îl realizează. Numărul mare de medici implicați și numărul mare de potențiali pacienți cred că îl recomandă întru totul”, a declarat ministrul, în cadrul conferinței de presă.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general Marcel Opriș, a declarat că STS a răspuns nu doar de asigurarea condițiilor tehnice de găzduire ale sistemelor, ci s-a implicat și în derularea achiziției. El a apreciat că prin acest proiect va crește și rolul medicului de familie.

„Ne găsim la sfârșitul unei acțiuni care, după opinia mea, deschide o cu totul și cu totul altă epocă în România. Este o diferență notabilă față de ceea ce noi tot clamam până acum că este telemedicina. În domeniul urgențelor există foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu aș vrea să critic celelalte instrumente, practic în aceste zile noi vă aducem la cunoștință și celălalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de mașini de urgență medicală din România cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informații, (…) dar acest proiect este, prin tehnologie, o apropiere de cetățean. Dacă vreți, cred că este reinventarea dispensarului de pe vremuri”, a precizat el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a afirmat că proiectul este unul important pentru sistemul sanitar românesc și se înscrie în tendințele actuale ale medicinei moderne la nivel internațional, unde telemedicina se impune tot mai mult ca instrument util. El a atras atenția că în baza acestui proiect a fost asigurată posibilitatea unei extinderi ulterioare a sistemului la nivel național.

„Prin acest sistem se obțin beneficii evidente: pacienții vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienți la unele spitale sau ambulatorii de specialitate — trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a țării. Acest instrument permite o evoluție a nivelului profesional al medicilor de familie”, a explicat el.

Directorul medical al proiectului, Petru Melinte, a subliniat că este vorba despre o premieră mondială, în condițiile în care au mai existat proiecte pilot sau sisteme similare, inclusiv în SUA, dar nu în sistemul de stat, ci în cel privat. El a menționat că valoarea inițială a proiectului a fost de 82 de milioane de lei, dar în urma licitației electronice suma de implementare a fost diminuată la 63 milioane de lei.

Prin acest proiect, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 — 2013, au beneficiat de pregătire 198 de medici de familie din zonele rurale ale județelor Brăila, Galați, Tulcea și Constanța, aceștia urmând să primească suportul medicilor specialiști prin intermediul sistemului de telemedicină. În acest sens au fost instruiți 510 medici specialiști, atât din județele menționate, cât și din centre universitare din București, Craiova, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași.

Echipamentele distribuite medicilor de familie, prin acest proiect, sunt toate portabile, fiind vorba despre: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcții vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie și transmiterea rezultatelor în format electronic, la care se pot atașa și alte informații de ordin medical.

Sistemul informatic de telemedicină este integrat cu Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (cardul electronic al pacientului, rețeta electronică, dosarul electronic al pacientului, sistemul informatic unic integrat), asigurându-se interoperabilitatea acestora la nivelul cabinetelor medicale. Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunității Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie și medicii specialiști din spitalele județene și se va axa pe consultații de specialitate la distanță pentru patologii cronice.

Citeşte şi Programe suplimentare în sistemul de sănătate. Ministrul Achimaş vrea prevenţie în zona medicinei dentare la copii

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...