Vezi ce impozite se plătesc pentru tichetele cadou oferite de angajatori

Angajatorii pot oferi salariaţilor diverse cadouri în bani sau precum şi tichete cadou. Aceste "beneficii" au regimuri fiscale diferite, în sensul că unele dintre ele nu se impozitează, în timp ce pentru altele trebuie plătite taxe şi contribuţii sociale.
Filip Stan
05 ian. 2016, 10:07
Vezi ce impozite se plătesc pentru tichetele cadou oferite de angajatori

În prezent, modul de impozitare al tichetelor cadou este reglementat de Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, act normativ care stabileşte că acestea se procură de către angajatori de la unităţi emitente şi se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale, scrie avocat.net.

Conform prevederilor din Codul fiscal încă în vigoare, tichetele cadou sunt considerate avantaje primite de persoana fizică. Astfel, tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă sunt acordate în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului, sau sunt acordate angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita sumei de 150 lei sau peste acest plafon, sunt supuse impozitului pe venit. Astfel, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau în calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impozitează cu cota de 16%.

În acest moment, utilizarea tichetelor cadou în cadrul cheltuielilor sociale este procedura cea mai des folosită în practică de angajatori pentru a acorda salariaților tichete cadou.

În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 193/2006, angajatorii acordă angajaţilor proprii tichete cadou, în limita sumei prevăzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli denumită „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Citeşte şi

De regulă, prin cheltuieli cu caracter social se înţelege, fără însă a fi limitate la acestea:
• cheltuielile pentru reducerea costului biletelor de tratament şi odihnă recuperatorie în staţiunile balneoclimaterice, în care este inclus şi transportul pe calea ferată ;
• construirea, amenajarea şi întreţinerea de creşe şi grădiniţe pentru copiii salariaţilor, precum şi de cantine-bufet pentru salariaţi;
• construirea, amenajarea şi întreţinerea de oficii şi grupuri sanitare la locurile de muncă, la capacitate corespunzătoare, cu dotare specifică, cel puţin la nivelul prevăzut în normele generale de sănătate şi securitate în muncă;
• construirea de locuinţe;
• aniversări, sărbători religioase, zile dedicate copilului si femeii.

Fiecare tichet cadou este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost inseriat de către unitatea emitentă şi dacă cuprinde cel putin următoarele informaţii:
• numele şi adresa emitentului;
• valoarea nominală a tichetului;
• date referitoare la perioada de valabilitate;
• spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul a fost utilizat.

Potrivit Legii 193/2006, valoarea unui tichet cadou este de 10 lei (sau un multiplu de 10), dar nu mai mare de 50 lei. De asemenea, este interzisă acordarea unui rest de bani la tichetul cadou.

La nivelul companiei angajatoare, contravaloarea tichetelor cadou acordate în scop social este deductibilă la calculul impozitului pe profit în conformitate cu prevederile art. 21, alin. 3, lit. c) din Codul Fiscal, respectiv dacă se încadrează în limita de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. În cazul în care valoarea tichetelor cadou depășește plafonul amintit, plătitorii de impozit pe profit vor considera diferența cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, efectul final conducând la plata unui impozit de 16%.

La nivelul angajaţilor, tichetele cadou sunt în mod expres menţionate în legislaţia fiscală ca făcând parte din categoria veniturilor asimilate salariilor in vederea impozitării. Astfel, tichetele cadou sunt supuse impozitului pe venit, indiferent de contextul şi cuantumul în care sunt acordate. Aşadar, tichetele cadou primite cu orice ocazie (inclusiv cu ocazia zilelor de 8 martie, 1 iunie, Paşte sau Crăciun) şi indiferent de valoarea acestor tichete (sub sau peste 150 lei) sunt supuse impozitului pe venit.

De asemenea, este important să amintim că, în cazul persoanei fizice ce încasează tichete cadou în calitate de salariat, contravaloarea acestora nu este o sumă pentru care s-ar datora asigurările sociale (pensii, sănătate, șomaj etc), atât timp cât aceste tichete cadou sunt acordate potrivit prevederilor legale.

Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.

De la 1 ianuarie 2016, tichetele cadou de cel mult 150 de lei nu vor mai fi impozitate.

Citeşte şi

Potrivit noului Cod fiscal, aplicabil din prima zi a anului viitor, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.

Prin urmare, din 2016, tichetele cadou, dacă vor fi acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, nu vor mai fi considerate venituri salariale şi nu vor mai fi impozitate cu 16%.

Totodată, dacă în prezent cheltuielile cu cadourile în bani şi în natură sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, din 2016, această cotă creşte la 5%, ceea ce înseamnă că angajatorii vor putea deduce o sumă mai mare în aceste scopuri.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte știu ce zodii vor termina vara în forță. Luna august aduce bani și belșug
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a pot contesta notele de la Bacalaureat pe 8 iulie
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!