Contribuţii sociale 2016: Cât vom plăti pentru CAS, CASS şi şomaj

Cotele contribuțiilor sociale pentru anul 2016 au fost stabilite odată cu publicarea, sâmbătă, a bugetului de stat și a celui de asigurări sociale în Monitorul Oficial.
Ionela Marcu
21 dec. 2015, 15:03
Contribuţii sociale 2016: Cât vom plăti pentru CAS, CASS şi şomaj

Cotele de contributie de asigurări sociale pentru 2016 vor fi, potrivit bugetului asigurărilor sociale, aprobat prin Legea nr. 340/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 942 din 19 decembrie:

-26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator;
-31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator;
-36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator.

Legea mai stabileste că, în cota de contribuție individuală de asigurări sociale, este inclusă și cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Vă reamintim că anul în acest an această cotă se situa la valoarea de 5% din CAS datorat de angajat, scrie avocatnet.ro.

„În anul 2016, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat și a celor din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv”, mai prevede actul normativ citat. Legea menține coeficientul la 1% din sumele plătite, cât a fost și anul acesta, precum și în 2014.

De asemenea, legea bugetului asigurărilor sociale mai stabilește că, în anul 2016, similar cu 2015, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația in care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.

Șomaj

În ceea ce privește contribuțiile la șomaj, acestea sunt stabilite la nivelul de:

0,5% – contribuția datorată de angajatori;
0,5% – contribuția individuală.

De asemenea, angajatorii mai datorează o contribuție de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, diferențiată în funcție de clasa de risc, cuprinsă între 0,15% – 0,85%, precum și o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Totodată, prin legea bugetului de asigurări sociale pentru 2016, Guvernul a sistat și în acest acordarea de credite în condiții avantajoase și fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de muncă.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj permitea, prin art. 86, ca, pentru înființarea și dezvoltarea de IMM-uri, unități corporatiste, asociații familiale sau PFA-uri care să creeze locuri de muncă, să poată fi acordate credite pentru investiții, pentru o perioadă de maxim 3 ani, cu o dobândă de 50% din dobânda de referință a Băncii Naționale a României. În cadrul acestei facilități, creditele se acordau pe baza unor studii de fezabilitate, proporțional cu numărul de locuri ce urmau să fie create.

De asemenea, tot pentru crearea de locuri de muncă, art. 86^1 din Legea șomajului prevedea chiar și acordarea de fonduri nerambursabile. Vizate de această măsură erau atât întreprinderile mici și mijlocii și unitățile cooperatiste (care să încadreze în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri pe care să îi mențină în activitate cel puțin 4 ani), cât și asociațiile familiale ori PFA înființate de șomeri.

„În anul 2016 nu se acordă credite în condiții avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevăzute la art. 86 și 86^1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare”, stabilesc însă reglementările din Legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2016.

Sănătate

În ceea ce privește CASS, Legea nr. 339/2015, referitoare la bugetul de stat pentru 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 941, din 19 decembrie menține nivelul contribuției la sănătate la nivelul din 2015, și anume:

5,5% pentru contribuția individuală;
5,2% pentru contribuția datorată de angajator

De asemenea, contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este și ea aceeași ca anul până acum, de 0,85%.

Creste salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale

Legea bugetului asigurărilor sociale conceput pentru 2016 majorează cu peste 260 de lei câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În timp ce in 2015 acest câștig salarial era 2.415 lei, în 2016, el va crește până la 2.681 lei.

În aceste condiții și cuantumul ajutorului de deces se va majora tot până la 2.681 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului.

În schimb, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi în 2016 de 1.341 de lei , față de 1.208 de lei, cât este în acest an.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Klaus Iohannis nu a desemnat încă un premier după consultările de la Cotroceni
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina