Legea INSOLVENŢEI persoanelor fizice, AMÂNATĂ cu un an. UPDATE

Guvernul a amânat termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, până la 31 decembrie 2016, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.
Iulian Tudor
23 dec. 2015, 06:53
Legea INSOLVENŢEI persoanelor fizice, AMÂNATĂ cu un an. UPDATE

UPDATE Guvernul a decis amânarea cu un an a intrării în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, invocând faptul că până în prezent nu s-a facut niciunul dintre paşii prevăzuţi de actul normativ pentru a putea fi pus în practică, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„S-a ajuns în aceasta situaţie deoarece nici unul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs, paşii de implementare. Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi, de 3 luni, 60 de zile, 5 luni de la data publicării. Suntem în decembrie, iar data publicării a fost iunie”, a spus Dan Suciu, într-o conferinţă de presă, arugumentând că nu s-a constituit comisia la nivel central, normele metodologice privind aplicarea procedurilor trebuiau stabilite corpurile profesionale.

„Guvernul e nevoit, având în vedere că toate aceste etape nu au fost parcurse, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016”, a spus Suciu.

Dan Suciu a prezentat şi cheltuielile legate de implementarea legii.

„Dacă nu s-a făcut pasul legat de comisie, nu pot urma nici ceilalţi paşi. La 6 luni după promulgarea legii, trebuia publicat în Monitorul Oficial buletinul procedurilor de insolvenţă. (…) Suntem într-un calendar imposibil de implementat. Nu a fost intentia Guvernului să o amâne. Executivul consideră legea oportună.
(…) Legea presupune un efort bugetar, există această posibilitate, însă discuţia se mută pentru anul 2016. (…) Se ştie cât costă implementarea ei. Anul viitor, 13 milioane doar în structurarea ei de organizare, în mecanismul de funcţionare pentru 2017 se duce undeva la 23 de milioane de lei, doar cheltuieli de personal, deoarece preuspune angajarea în cadrul ANPC a încă 180 de persoane, iar în comitetele de insolvenţă încă 140. CSM trebuie să pregătească 600 de judecători şi 750 de grefieri, un efort logistic imens”, a adăugat purtărul de Cuvânt al Executivului.

Propunerea de amânare a legii a venit de la Ministerul Justiţiei, în urma unei unei solicitări a CSM, pe motiv în sistemul judiciar nu există suficienţi specialişti care să analizeze controlul cheltuielilor celor care cer falimentul personal, potrivit sursei citate.

„Este nevoie de o majorare a efectivelor de magistraţi care să poată să preia acest subiect”, a spus Liviu Stancu, secretar de stat.

Completările Executivului:

„Prin măsura aprobată miercuri de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern.

De asemenea, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice.

ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.

Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare”, se arată în comunicatul Guvernului

 

Potrivit legii, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

În momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferință planului de rambursare și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Guvernul a discutat, în ședința de miercuri, proiectul de ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, informează un comunicat al Executivului.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 iunie și urma să intre în vigoare la sfârșitul lunii decembrie, având prevederea expresă inclusă în lege că va intra în vigoare la șase luni de la publicare, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Birchall: Amânarea implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice, o nedreptate la adresa românilor cu datorii

Executivul ia în discuție și un proiect de hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015 pentru premierea handbalistelor și tehnicienilor pentru obținerea locului al III-lea la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din Danemarca.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern s-ar putea afla și un proiect de ordonanță de urgență pentru prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă și un proiect de hotărâre privind faptele pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislației în vigoare.

Potrivit sursei citate, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, precum și modificarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar, se mai află pe agenda Executivului.

Guvernul mai discută și proiectele de hotărâre referitoare la prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 și la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, pentru unele unități administrativ-teritoriale.

Alte acte normative ale ședinței sunt proiectele de hotărâri referitoare la înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Serviciului Român de Informații a unui imobil aflat în domeniul public al statului, precum și la unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Prin măsura aprobată astăzi de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern. De asemenea, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.

Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Drumul care trebuia să rezolve o mare problemă cu traficul din zona Bucureștiului, departe de finalizare. Lucrările au rămas în urmă și se pare că șoferii mai au de așteptat
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Alimente ușor de preparat, dar periculoase. Consumul îndelungat face ravagii
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Românii executați silit de Fisc. Asta nu e tot. Ce se întâmplă dacă nu dai banii statului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Tensiuni la granița bielorusă: Lukașenko mobilizează forțele armate
MediaFlux
PENSIE mai mare pentru sute de mii de pensionari. Boloș a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...