O femeie a născut două fetițe siameze, marți dimineață, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, perechea fiind adusă pe lume prin cezariană.
Fetițele sunt lipite în zona sternului, toracelui și abdomenului și cântăresc câte 1.500 de grame.
Mama siamezelor, în vârstă de 24 de ani, locuiește într-un sat din județul Constanța și este la a șasea sarcină, acasă mai având încă cinci copii. Potrivit medicilor, femeia gravidă s-a prezentat luni noapte la Spitalul Clinic Județean de Urgență și, din propria declarație, reiese că pe parcursul sarcinii nu a fost la niciun control medical, crezând ca va naște copii sănătoși ca și în cazurile precedente.
Cele două siameze născute la spitalul județean din Constanța au fost aduse miercuri la București, unde o comisie medicală de la Spitalul Marie Curie au analizat cazul lor.
„Evaluarea făcută aseară și în cursul zilei de astăzi arată că configurația siamezelor este una neprielnică, în sensul că împart din păcate cordul, au un cord comun, și un ficat comun, ceea ce face ca prognosticul să fie unul puțin favorabil. Șansele lor fiind minime la acest moment”, a explicat dr. Spătaru.
El a adăugat că starea siamezelor premature, internate în secția de terapie intensivă neonatală, este gravă, dar stabilă.
„Vom discuta cu colegii de la chirurgie cardiovasculară să vedem ce drum poate să aibă de aici înainte acești copii și în ce măsură vom putea să le oferim cea mai bună șansă la supraviețuire. (…) Nu ne punem problema (unei intervenții chirurgicale — n.r.) în niciun caz acum și nicăieri în lume nu se pune problema unei intervenții chirurgicale programate într-o astfel de situație. Problema care se pune este aceea a menținerii lor în viață și oferirii posibilității de a-i evalua cât mai corect și de a căuta căi de rezolvare a malformației”, a spus Spătaru.
Medicul a precizat că fetițele sunt dependente de aparate.
La rândul său, șeful secție de terapie intensivă nou-născuți a spitalului „Marie Curie”, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a arătat că se vor consulta cu medici care au experiență internațională în astfel de cazuri.
„Ne-am concentrat mult pe partea pulmonară. Dorim acum să punem un diagnostic cât mai exact. Partea importantă de supraviețuire, de prognostic este partea cardiacă. Este un cord comun, nu este un simplu cord comun, sunt două inimi unite, cu vascularizații separate și asta ne întunecă foarte mult prognosticul. O să ne consultăm cu chirurgii și mai mult ca sigur partea cardiacă va da prognosticul imediat pentru copii. O să ne consultăm și cu alții care au experiență internațională să vedem ce putem să facem cel mai bine pentru ei”, a explicat dr. Cătălin Cîrstoveanu.
Întrebat dacă este posibil ca măcar una dintre fetițe să supraviețuiască, el a răspuns: „Personal, nu cred în situația de față”.