Poliţistul acuzat că a primit mită mămăligă a invocat spiritul Crăciunului ca să scape de arestul la domiciliu

Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, Dănuţ Dobre, acuzat că primea mită, se folosește de sărbătorile de iarnă ca să scape de arestul la domiciliu. Poliţistul a încercat să-i convingă pe judecători să nu-l mai țină în arest la domiciliu, pe motiv că nu poate ieși din casă și nu-i poate face cadouri fiului său. 
Iulian Tudor
24 dec. 2015, 11:50
Poliţistul acuzat că a primit mită mămăligă a invocat spiritul Crăciunului ca să scape de arestul la domiciliu

Comisarul Dănuț Dobre, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Teleorman, le-a vorbit judecătorilor despre Crăciun, despre ziua fiului său și a cerut să-i fie schimbat arestul la domiciliu, cu controlul judiciar, potrivit România TV. Poliţistul a recunoscut că a primit de la diverse persoane pastramă, păstravi, țuică, inclusiv hrană pentru câini, dar nu a recunoscut că erau șpăgi pentru ca el să închisă ochii la contravențiile din trafic. Explicația a fost una simplă: are mulți prieteni, iar produsele erau mici atenții de la aceştia. 

Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, Dănuţ Dobre, şi procurorul Ovidiu Toma, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, ambii suspendaţi după ce au fost arestaţi, au fost plasaţi în arest la domiciliu, prin decizia definitivă a Înaltei Curţi.

Dănuţ Dobre, este acuzat că, în calitate de şef al Poliţiei Rutiere Teleorman, primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţişti să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi, iar procurorul suspendat Ovidiu Toma este suspectat de favorizarea unor poliţişti de la IPJ Teleorman acuzaţi de agresarea unei persoane şi a unora acuzaţi de acte de corupţie.

Ovidiu Toma este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), favorizarea făptuitorului (patru infracţiuni) şi influenţarea declaraţiilor, în timp ce Dănuţ Dobre este acuzat de trafic de influenţă (10 infracţiuni), luare de mită (patru infracţiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infracţiunea de favorizarea făptuitorului (două infracţiuni).

Potrivit DNA, în cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Teleorman – Serviciul Poliţiei Rutiere, precum şi la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, din cadrul Prefecturii Judeţului Teleorman, au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfăşurau activităţi infracţionale în legătură cu: obţinerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere şi intervenţii exercitate la nivelul unor ofiţeri şi agenţi de poliţie (agenţi constatatori), din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, pentru aplicarea unor sancţiuni mai blânde şoferilor contravenienţi, în schimbul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Astfel, în contextul menţionat mai sus, în perioada respectivă, Dănuţ Dobre, în calitate de şef al Poliţiei Rutiere Teleorman, a primit de la un număr de patru persoane produse alimentare şi sume de bani, ca urmare a intervenţiei exercitate asupra unor subordonaţi, în urma căreia mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravenţională, în legătură cu abateri constatate la regimul circulaţiei, spun procurorii.

De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, Dobre a pretins şi primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse între 100 şi 500 de euro, produse alimentare şi băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenţi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Permise, pentru ca rude şi cunoştinţe ale cumpărătorilor de influenţă să fie declaraţi „admişi” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, mai spun anchetatorii.

O parte din bani au fost pretinşi şi primiţi în schimbul „protecţiei” pe care ofiţerul de poliţie s-a angajat să o asigure unui cunoscut de-al său, în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulaţie, potrivit DNA.

Bunurile şi sumele de bani ar fi fost primite de Dobre la birou şi acasă.

Procurorii îl mai acuză pe Dobre că, în intervalul iunie – august 2015, a intervenit pe lângă procurorul Ovidiu Toma, solicitându-i acestuia să dispună o soluţie de clasare într-o cauza penală, în contradicţie cu situaţia de fapt şi probele administrate în cauză, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Teleorman.

Toma ar fi fost de acord cu solicitarea respectivă şi, în data de 24 iunie 2015, l-ar ficontactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-ar fi solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în aşa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declaraţie neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Toma i-ar mai fi solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declaraţiei, va primi de la unul dintre agenţii de poliţie suma de 5.000 de lei.

În data de 11 septembrie 2015, procurorul a contactat persoana vătămată, cu care a negociat în numele celor doi agenţi de poliţie, stabilind ca în urma remiterii sumei de 10.000 de lei de către cei doi agenţi, acesta din urmă să dea o nouă declaraţie, neconformă realităţii, spun anchetatorii.

La data de 15 septembrie 2015, Toma l-a contactat pe agentul de poliţie şi i-a solicitat acestuia să achite suma de bani promisă, asigurându-l totodată că doar în urma acestui demers şi a unei declaraţii neconforme realităţii, pe care persoana respectivă urma să o dea în faţa procurorului, va putea să adopte o soluţie de clasare prin care să-l absolve de orice formă de vinovăţie.

În aceste împrejurări, continuă procurorii, la data de 17 septembrie 2015, după o discuţie prealabilă cu avocatul persoanei vătămate, Toma, l-a instruit pe aceasta cu privire la conţinutul declaraţiei pe care urma să o dea clientul său. Ulterior, în aceeaşi zi, în prezenţa acestora din urmă, procurorul a întocmit o declaraţie din care rezulta în mod neadevărat că incidentul care făcea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declanşat de comportamentul violent al persoanei vătămate, determinând-o pe aceasta să-şi însuşească declaraţia întocmită şi să o semneze.

Urmare a acestei declaraţii, în cursul lunii septembrie 2015, magistratul Ovidiu Toma a dispus soluţia clasării urmăririi penale, atestând în mod neadevărat în cuprinsul acesteia că cei doi agenţi de poliţie s-au aflat în legitimă apărare şi au ripostat ca urmare a violenţelor pe care le-a exercitat persoana vătămată.

În cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de către mai mulţi lucrători din cadrul IPJ Teleorman. Printre altele, în sesizarea formulată se arăta faptul că, în cursul anului 2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Turnu Măgurele au pretins şi primit suma de 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localităţii Turnu Măgurele, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal.

Cauza penală respectivă a fost repartizată spre soluţionare lui Ovidiu Toma, care în data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluţii.

Procurorii îl acuză pe Toma că a urmărit favorizarea celor doi agenţi de poliţie, sens în care cu bună ştiinţă: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanţele săvârşirii faptelor, a respins în mod discreţionar solicitarea ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie de a desfăşura anumite activităţi specifice, a divulgat numele denunţătorului şi demersurile sale în vederea soluţionării favorabile în dosarul susmenţionat, unei alte persoane, mai înainte de soluţionarea cauzei şi i-a avertizat pe cei doi agenţi despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
Ungurii au fost pedepsiți. Comisia Europeană i-a dat lovitura finală Ungariei
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
O nouă GRATUITATE pentru românii cu venituri sub 3000 de lei. Este vestea care va bucura milioane de oameni
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Vrăjitoarele i-au distrus viața Oanei Zăvoranu. Nu se mai poate face nimic
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Inspectorii vamali rețin 77 de tone de detergent suspect contrafăcut la Constanța Sud
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!