Programul Prima Casă 2016. Guvernul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe

Guvernul alocă, în 2016, un plafon suplimentar de garanții în cadrul programului Prima Casă de 1,3 miliarde de lei, la care se adaugă 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor în derulare, astfel încât plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Iulian Tudor
27 dec. 2015, 11:41
Programul Prima Casă 2016. Guvernul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe

„În stabilirea plafonului de garanții care pot fi emise în cadrul Programului Prima casă s-a avut în vedere creșterea venitului disponibil al populației, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală și de creșteri salariale adoptate, precum și a perspectivelor de creștere economică, toți acești factori favorizând relansarea creditării în economia românească”, se menționează în proiect.

Citeşte şi: BNR, anunţ important privind PRIMA CASĂ. Vezi ce se va întâmpla dacă Legea dării în plată apare în forma actuală

Totuși, plafonul va fi redus aproape la jumătate față de anul 2015, când plafonul inițial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel încât suma garanțiilor acordate în cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de de lei.

În schimb, statul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte, scrie Agerpres.

„Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și având în vedere nivelul actual al condițiilor de dobândă aferente creditelor ipotecare față de cele aferente momentului inițial al stabilirii ratei dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului (în condițiile în care există bănci care utilizează deja un nivel al ratei dobânzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobândă în sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se aplică tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului „Prima casă”, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menționează în proiectul de act normativ.

De la lansarea programului, în anul 2009, până în prezent, au fost acordate peste 166.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei.

În anul 2015, până în prezent, au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2,52 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata de default (neplată — n.r.) este de 0,2%, până în prezent fiind executate 401 garanții, menționează Ministerul Finanțelor Publice în Nota de fundamentare a actului normativ.

Vezi şi: Guvernul a suplimentat plafonul pentru „PRIMA CASĂ”. Programul continuă şi în 2016

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Drumul care trebuia să rezolve o mare problemă cu traficul din zona Bucureștiului, departe de finalizare. Lucrările au rămas în urmă și se pare că șoferii mai au de așteptat
Capital.ro
Lege pentru românii cu casa la curte. Vecinii pot cere să demolezi construcția
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Proprietarii riscă mari amenzi. Un aspect banal îi lasă fără sume importante
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Mașinile interzise în București. Se pun restricții tot timpul, orele 07-10 și 16-19
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Melania Trump îl apără pe fostul președinte Donald Trump: Reacție dură față de administrația Biden
MediaFlux
PENSIE mai mare pentru sute de mii de pensionari. Boloș a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...