PROTEST în faţa Guvernului. Sute de pensionari militari au ieşit în stradă şi au cerut DEMISIA Executivului VIDEO

Pensionarii militari, conduşi de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, au ieşit, luni, în stradă, pentru a cere majorarea salariului minim şi pentru a contesta ordonanţa care a modificat baza de calcul pentru pensiile militare. Protestatarii s-au adunat în faţa Guvernului şi au cerut demisia cabinetului Cioloş, aceştia ameninţând că revin în stradă în 24 ianuarie.
Romania TV
28 dec. 2015, 09:15
PROTEST în faţa Guvernului. Sute de pensionari militari au ieşit în stradă şi au cerut DEMISIA Executivului VIDEO

UPDATE Cei peste 200 de pensionari militari care au demonstrat în faţa Guvernului au încheiat protestul după trei ore şi au anunţat că revin în stradă în 24 ianuarie.

UPDATE Protestatarii cer demisia Guvernului Cioloş, nemulţumiţi că se modifică baza de calcul a pensiilor militare. Ei refuză să negocieze cu Guvernul Cioloş, cerând în schimb demisia acestuia.

„Am înregistrat solicitările noastre către Guvernul Cioloş. Am dat termenul limita de 24 ianuarie. Atunci ne vom intoarce atunci toti în strada, toate sindicatele, toate ONG-urile, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, Sindicatul Cadrelor Militare sprijinit de Sindicatele poliţiştilor se vor ocupa de organizare. Dacă solicitarile noastre nu sunt rezolvate, suntem hotărâţi sa obţinem, nu să cerem demisia Guvernului. Este momentul să fim luaţi în serios”, a precizat colonelul în rezervă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

UPDATE Ordonanţa de urgenţă contestată de protestatari nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu.

„Guvernul şi-a pierdut orice urmă de legitimare deoarece a fost legitimat prin vot cu o condiţie: să nu se atingă de legile şi de măsurile adoptate de vechiul Guvern, măsuri şi legi pentru care am luptat cinci ani de zile şi care au fost adoptate anul acesta. Ori într-o lună de zile au reuşit să distrugă tot. Am ieşit în stradă pentru a cere ca Legea salarizării unitare să intre în Parlament pe 1 februarie, începând cu data de 1 ianuarie să se aplice salariul minim pe economie, de 1.200 de lei, să se acorde în ianuarie a 13-a pensie pentru pensionarii săraci şi să se reintroducă coşul zilnic în recalcularea pensiilor civile. În privinţa penmsiilor militare, să se retragă ordonanţa strecurată de urgenţă ca articol în altă ordonanţă şi care distruge legea pensiilor militare de stat pentru care am luptat şase ani de zile şi să se retragă Ordonanţa 95 din 2014 care îşi bate jos şi de revoluţionari şi de militari”, a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.

Câteva sute de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au protestat, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor militarilor.

Protestarii au cerut anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015 privind regimul pensiilor militare de stat, susţinând că acesta că acesta modifică în mod neconstituţional Legea 223/2015 şi că ‘‘plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării”.

Totodată, protestatarii solicită trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii către Parlament, spre dezbatere şi adoptare, dar şi acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.

Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime şi amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie şi a necesităţilor „coşului zilnic”.

Sindicaliştii mai doresc ”eliminarea aprecierilor insultătoare la adresa revoluţionarilor, militarilor şi poliţistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunoştinţei, renunţarea la aberanta categorie inventată a persoanelor cu rol determinant şi extinderea plăţii indemnizaţiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit”.

Mircea Dogaru, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, a declarat că reprezentanții Guvernului nu au discutat cu societatea civilă atunci când au votat această lege, iar acest lucru a agravat situația. 

„Suntem aici în numele salariațiilor, dar și a pensionarilor și a asistaților sociali. Mai vrem să dăm o lecție guvernului, care spune că a discutat cu societatea civilă. Cu noi nu a discutat nimeni, nu existăm. Așa cum am adus milioane de voturi în 2012, putem răsturna tot prin vot, întreaga situație și în 2016. Vom discuta fără prea multă speranță cu reprezentanții guvernului„, a declarat Mircea Dogaru. 

Organizatorii ameninţă că peste 150.000 de pensionari vor veni în 24 ianuarie dacă nu se va ţine cont de revendicările lor, potrivit România TV.

Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, protestul are loc între orele 11,00 și 17,00, în zona dintre Șos. Kiseleff și Bd. Aviatorilor, însă traficul rutier și pietonal nu va fi restricționat.

Șoferilor li se recomandă să circule cu atenție atunci când trec pe lângă grupurile de participanți, să respecte semnalele polițiștilor rutieri și semnificația indicatoarelor montate temporar în zonă iar pietonilor să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după ce se asigură.

Citeşte şi: Precizări de la MApN privind baza de calcul şi INDEXAREA pensiilor militare în anul 2016

Guvernul a aprobat la începutul lunii un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor.

In primul rand au fost facute modificari asupra bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat. In aceasta baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice etc. 

Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.

Pe de alta parte, proiectul de Ordonanta prevede cresterea valorii punctului de pensie cu 5% la 871,7 lei in sistemul unitar de pensii publice.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Turnul de poveste din București care a fost demolat. A fost cea mai înaltă clădire din țară și o emblemă a orașului
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Alertă meteo la nivel național. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte