Normele metodologice de aplicare a Legii falimentului personal, adoptate în aprilie 2016

Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor urmând să fie adoptate în aprilie 2016, a anunţat Ministerul Economiei.
Iulian Tudor
28 dec. 2015, 17:20
Normele metodologice de aplicare a Legii falimentului personal, adoptate în aprilie 2016

Ministerul Economiei a publicat Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, care prevede și suplimentarea personalului instituțiilor reprezentate în comisiile de insolvență, respectiv ANPC, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit documentului citat, hotărârea de Guvern care permite suplimentarea personalului ANPC cu 180 de persoane ar putea fi adoptată până în aprilie 2016. Numărul de posturi în ONRC și ORCT ar urma să fie majorat cu 500 pentru Buletinul Procedurilor de Insolvență iar actul normativ în acest sens ar putea fi aprobat în Guvern până în mai 2016.

Dezvoltarea, testarea și punerea în producție a sistemului informatic pentru înființarea în cadrul Buletinului Procedurilor de Insolvență a secțiunii ‘Debitori — persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi’ s-ar putea finaliza în august 2016, condiționat de primirea fondurilor și încheierea contractului de achiziție publică.

De asemenea, se are în vedere și suplimentarea posturilor în CSM astfel: 600 de judecători, 750 de grefieri de ședință, grefieri registratori și arhivari. În acest sector vor fi organizate și cursuri de formare profesională în condițiile în care, potrivit comunicatului citat, există un număr foarte mic de formatori în această materie.

Până în luna iulie a anului viitor este prevăzută constituirea comisiei de insolvență la nivel central iar până în septembrie — noiembrie constituirea celor 42 de comisii teritoriale (județene).

Printre primele măsuri ale comisiei de insolvență la nivel central se numără elaborarea criteriilor pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil (estimată a se finaliza în noiembrie 2016), elaborarea criteriilor pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor și ale familiilor acestora (noiembrie 2016), întocmirea listei evaluatorilor autorizați pentru procedura insolvenței persoanelor fizice (noiembrie 2016), protocoale de colaborare cu instituțiile/entitățile relevante, pentru facilitarea fluxului de informații din/dinspre Comisia de insolvență la nivel central (noiembrie 2016), formare profesională a personalului (noiembrie 2016) și campanii de informare (demarare: august 2016, condiționat de alocarea bugetului; finalizare: noiembrie 2016).

Guvernul a decis, în ședința de săptămâna trecută, prorogarea cu un an, până în decembrie 2016, a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice.

„S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii de implementare prevăzuți în lege nu a fost atins, deși în lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deși nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acțiune ca acești pași să fie implementați”, a precizat, în 23 decembrie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, în termen de trei luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, în iunie 2015, trebuia constituită o comisie de insolvență la nivel central. Faptul că această comisie nu a fost constituită a dus la alte întârzieri în lanț.

„Astfel că suntem într-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcțională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa ușor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului — n.r.) trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan”, a adăugat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane în cadrul ANPC și a 140 de persoane în comitetele de insolvență. În plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească încă 600 de judecători și să angajeze 750 de grefieri.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai și publicată în Monitorul Oficial în iunie.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, această lege oferă un ajutor românilor de bună-credință, „sufocați de datorii”.

Astfel, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

În momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferință planului de rambursare și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităților și majorărilor de întârziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ripostă după dezvălurile despre Băsescu și Elena Udrea. Cine a sărit în apărarea fostului președinte
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns