În popor se spune că dacă vrei să ai bani tot anul, trebuie să respecți câteva obiceiuri în noaptea de Anul Nou.
Nu cheltui bani nici de Revelion, nici la 1 ianuarie
Dacă vrei să nu ajungi la sapă de lemn anul viitor, ar fi bine ca de Revelion să te abții de la cheltuieli, spune o vorbă din popor. De asemenea, nu este bine să scoți bani din buzunar nici la 1 ianuarie. În caz contrar, se spune că vei cheltui tot anul.
Nu arunca gunoiul
Tradițiile de Revelion spun că dacă arunci gunoiul în noaptea dintre ani, arunci și norocul din casă. Prin urmare, banii nu se vor ”lipi” de tine în 2016.
Achită toate datoriile până de Anul Nou
Tot în popor, oamenii cred că dacă Revelionul ne prinde cu datorii, ne vom îndatora tot anul următor. Așadar, dă înapoi până de Revelion toți banii împrumutați.
Ține boabe de grâu și bani în buzunar
De Revelion ar fi bine să ai în buzunar câteva boabe de grâu, simbol al prosperității, și câțiva bănuți, ca să nu te găsească 2016 sărac. Se spune că dacă respecți acest obicei, te vei bucura de belșug anul viitor.
ALTE SUPERSTIŢII
O superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Noul An veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire sunt de preferat.
În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.
Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.
Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.
În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.
De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.
Tot de veselă se leagă un alt semn de rău augur pentru anul ce vine. Se spune că dacă speli vasele în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloşi, unii nu îşi spală nici părul pe 1 ianuarie.
Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.
Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.
O altă superstiţie spune că în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.
Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor.