1. Atitudine sustinuta
Regulile in casa stabilite de parinti sunt sfinte. Adica trebuie mentinute in mod constant, incalcarea lor voita de catre parinti efectuandu-se doar in cazuri exceptionale si cu argumente clare. Insa nu trebuie neaparat sa fie reguli create in mod unilateral, adica doar pe parinti.
Un bun exercitiu care ajuta si la apropierea emotionala dintre copil si parinte este stabilirea unei liste de reguli in care si copilul a introdus cateva. Spre exemplu, scrieti lista exacta, completeaz-o cu propunerile copilului (acceptate, bineinteles) si apoi lipseste-o pe frigider, incat sa fie mereu la vedere. Oricum ar fi, copilul trebuie sa simta este partea a lor, ca a contribuit si ca parintii o respecta in mod sustinut, nu ca mama face intr-un fel, tata intr-altfel, iar bunica fix pe dos.
Citeşte şi Cum îi faci rău copilului tău cu mâna ta. Top greşeli de alimentaţie
2. Mai multa compasiune fata de copil
Copiii iau decizii proaste uneori (chiar deseori), dar acestea sunt parte a procesului de invatare si a dezvoltarii capacitatii de a lua decizii bune, in timp. Este recomandat parintilor sa-si trateze copiii ca pe fiinte umane care, chiar daca gresesc in gestionarea propriilor emotii, nu inseamna ca emotiile acestora nu sunt cu adevarat reale. Spre exemplu, fetita si-a lovit fratele in cap cu o sticla de plastic (sa speram ca goala!).
In loc sa fie aspru certata, in loc „sa si-o ia” de la parinti, acestia ar trebui, mai degraba, sa afle ce a determinat-o sa actioneze asa si sa inteleaga, din prisma copiilor, trairile si emotiile micutilor. Asa cum rasetele copiilor sunt generate de ceva, asa si furia loc este cauzata de anumite chestii.
Continuarea pe Lyla.ro