Începând de marți, prețul unui litru de benzină cu cifră octanică 95 fără plumb va fi majorat cu 50%, până la 0,90 riali (0,21 euro), iar în cazul benzinei cu cifră octanică 91 prețul va fi majorat cu 67%, până la 0,75 de riali (0,18 euro) litrul.
Prin această măsură Arabia Saudită urmează exemplul Emiratelor Arabe Unite, care în acest an au devenit prima ‘petromonarhie’ din Golful Persic care a liberalizat prețul carburanților. De asemenea, Kuweitul a eliminat subvențiile pentru motorină și kerosen și în prezent intenționează să reducă subvențiile pentru electricitate și benzină.
Prețul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 și, în prezent, se situează la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.
În pofida scăderii cotației țițeiului, guvernul saudit a menținut în 2015 un nivel ridicat al cheltuielilor. Oficialii Ministerului saudit de Finanțe au precizat luni că veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde de dolari), mult sub ținta de 715 miliarde de riali preconizată la începutul anului și sub veniturile din 2014, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 975 de miliarde de riali (260 de miliarde de dolari), cu mult peste cifra de 860 de miliarde de dolari planificată inițial, pe fondul unor bonusuri acordate funcționarilor publici. În aceste condiții, în 2015 Arabia Saudită a înregistrat un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut.
Citeşte şi Veşti bune pentru şoferi: Cât vor costa motorina şi benzina în 2016
Bugetul pe 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari, rezultat în urma unor venituri de 513 miliarde de riali (137 miliarde de dolari) și a unor cheltuieli de 840 de miliarde de riali. Pentru a face față scăderii veniturilor din exporturile petroliere, autoritățile de la Riad au anunțat că vor revizui prețul energiei electrice, apei și produselor petroliere, care în prezent sub subvenționate masiv. De asemenea, autoritățile saudite intenționează să majoreze taxele pe servicii și să finalizeze pregătirile pentru introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată, în coordonare cu alte monarhii din Consiliul de Cooperare al Golfului.
Vânzărilor de petrol asigură 90% din veniturile Arabiei Saudite, țară care este cel mai mare exportator mondial de țiței, cu o producție de aproximativ 10,4 milioane barili pe zi. Analiștii estimează că autoritățile de la Riad poartă o parte din vină pentru scăderea prețului la petrol, din cauza hotărârii de a-și apăra cota de piață și de a nu reduce producția, în pofida diminuării prețurilor.