Potrivit programului de relaţii externe al Camerei Deputaţilor pentru anul viitor, aprobat de Biroul Permanent în şedinţa din 14 decembrie, conducerea Camerei Deputaţilor va face 11 deplasări externe în toate colţurile lumii, acţiuni de diplomaţie parlamentară plătite din bani publici, cu scopul declarat de a consolida obiectivele de politică externă asumate de România.
Deplasărilor făcute de conducerea Camerei Deputaţilor li se adaugă cele făcute de aleşii din Comisia pentru politică externă care şi-au programat 8 deplasări în Europa, Asia de Sud şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, precum şi America de Nord. Deputaţii din Comisia pentru Afaceri Europene vor face tot 8 vizite oficiale şi nu vor părăsi spaţiul european.
În plus, Programul anual de relaţii cu adunări şi organisme parlamentare internaţionale însumează peste 450 de deplasări şi reuniuni în străinătate, pentru mai multe persoane, pe durate cuprinse de la 2 la 7 zile. Dacă toate aceste deplasări s-ar efectua, deputaţii ar petrece peste 1.100 de zile – echivalentul a trei ani – în străinătate. Cele mai multe reuniuni, 59, vor avea loc în cadrul relaţiei cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deputaţii mai au în program evenimente ca Forumul Crans Montana, Monaco World Summit sau reuniunile Asociaţiei Parlamentarilor Europeni pentru Africa. Şi pentru Mic dejun cu rugăciune sunt programate 6 reuniuni în străinătate pentru 4 persoane de câte 4 zile. Ediţia din România a acestui eveniment va fi organizată pentru 200 de persoane timp de 4 zile.
Potrivit unei note din documentul Camerei Deputaţilor, este posibil ca un număr de acţiuni incluse în programul de relaţii externe să fie amânate, din motive obiective, pentru anul 2017, fiind posibil, totodată, să apară şi necesitatea realizării altor acţiuni, ca urmare a unor propuneri iniţiate ulterior. De asemenea, Camera Deputaţilor precizează că un număr de acţiuni propuse pentru 2016 sunt reportate din 2015, ca urmare a restricţiilor bugetare şi a modificărilor survenite în agenda parlamentară.
La nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, potrivit sursei citate, Biroul Permenent a aprobat 7 deplasări, Camera Deputaţilor având 90 de grupruri de prietenie cu ţări din toate colţurile lumii.
Aleşii vor avea şi alte acţiuni de cooperare parlamentară anul viitor. Camera Deputaţilor va oferi stagii de practică parlamentară de care vor beneficia 4 tineri din Germania.
Camera Deputaţilor şi-a majorat în decembrie bugetul provenit din fonduri publice de la 295 de milioane de lei la 340 de milioane de lei, un plus de 45 de miloane de lei. Motivaţia oficială a fost că majorarea se impune ca urmare a creşterilor salariale de 10%, dar şi ca urmare a producerii efe