Platforma de recrutare online eJobs a pus la dispoziţie candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă peste 250.000 de poziţii anul acesta, dintre care peste 9.000 au fost poziţii deschise în sectorul vânzărilor, sector care a avut peste 1,4 milioane de aplicanţi, scrie zf.ro.
„Cel mai dinamic domeniu din punct de vedere al recrutării rămâne cel al vânzărilor, inclusiv datorită rotaţiei de personal superioare pe acest tip de poziţii”, spune Andrei Frunză, directorul operaţional al eJobs, platformă deţinuă de grupul de media Ringier.
Citeşte şi Flanco angajează peste 50 de oameni în ţară
Cele mai multe posturi scoase anul acesta la concurs prin intermediul eJobs au fost anul acesta în sectoarele vânzări (9.701 poziţii), IT sofware (4.908 poziţii), Administrativ/ logistică (3.956 posturi) şi financiar-contabilitate (3.841 posturi).
Totodată, în funcţie de numărul de aplicanţi de anul acesta, datele eJobs arată că cei mai mulţi candidaţi au fost în sectoarele vânzări (cu peste 1,4 milioane de aplicanţi), administrativ/logistică (peste 683.000 de aplicanţi) şi financiar-contabilitate (peste 533.000 de aplicanţi).
„Sudul şi vestul României sunt zonele cele mai dinamice atât din punct de vedere al creşterii economice, al investiţiilor străine, cât şi al pieţei de recrutare”, spune Andrei Frunză.
La polul opus se situează nord-estul ţării, iar judeţele în care se observă lipsa locurilor de muncă sunt Galaţi cu 22 de anunţuri de recrutare, Ialomiţa – cu 27 oferte, Satu Mare cu 27 de anunţuri (dar cu un număr de peste 1.000 de aplicanţi), urmat de Mehedinţi şi Teleorman cu câte 114 anunţuri şi de Vaslui, cu 110 oferte de muncă.
Citeşte şi Vrei să pleci la muncă în străinătate? Spania, Anglia, Germania şi Republica Cehă caută muncitori
„Având în vedere concurenţa intensă prezentă din piaţa de recrutare, există o tendinţă evidentă de migrare a companiilor şi către aceste zone, prin deschiderea unor birouri şi centre locale”, mai spune Andrei Frunză.
Când vine vorba despre domeniile tehnice, IT-ul şi ingineria au fost printre motoarele principale de creştere din ultimii ani, conform reprezentanţilor eJobs, astfel că anul acesta IT-iştii au avut aproape 8.500 de oferte de muncă, iar inginerii aproape 3.000 de oferte.
„Domeniile tehnice sunt cu sigurantă cele mai efervescente la nivelul întregii economii, aspect care se reflectă direct şi în concurenţa pentru talente. Vorbim despre o piaţă internaţională, tot mai puţin localizată, astfel încât companiile cu prezenţă locală concurează direct cu jucătorii internaţionali”, spune Andrei Frunză