Raportul, publicat săptămâna aceasta și preluat miercuri de presa din SUA, semnalează că a fost afectată deja producția mondială de orez, grâu, cafea și alte culturi, care au fost distruse de secetă și inundații, ceea ce a determinat creșterea prețului alimentelor.
Ultimele imagini captate de sateliții NASA suscită întrebări privind similitudini cu un episod care în 1997 și 1998 a cauzat schimbări climatice severe, de la inundații la secetă.
„Imaginile sunt aproape identice, arată un nivel al apei aproape identic și neobișnuit de-a lungul Pacificului central și oriental. Aceasta este dovada unui mare și puternic El Nino”, subliniază NASA în raportul difuzat marți.
El Nino a subțiat anul acesta stratul de apă caldă care înconjoară în mod normal Australia și Indonezia. NASA consideră că El Nino este răspunzător și pentru seceta din sudul Africii, inundațiile din America de Sud, valurile de căldură din India.
În SUA, cel mai mare impact este așteptat la începutul lui 2016, avertizează NASA.
Meteorologii de la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din SUA cred că fenomenul va aduce luni de zile răcoroase și umede în sudul țării și episoade relativ calde și uscate în nord.
Citeşte şi El Nino şi încălzirea globală, la originea fenomenelor meteorologice din această perioadă