Unde pot schia turiştii care petrec Revelionul la munte

Turiştii care petrec Revelionul la munte pot schia în condiţii bune la Sinaia, pe pârtiile din Valea Dorului şi Valea Soarelui, unde este zăpadă naturală, ori pe pârtiile pentru copii şi începători de la Azuga, acoperite cu zăpadă artificială, condiţii de schiat fiind şi la Poiana Braşov şi Păltiniş.
Iulian Tudor
31 dec. 2015, 12:23
Unde pot schia turiştii care petrec Revelionul la munte

În staţiunea Sinaia, de pe Valea Prahovei, se schiază în condiţii bune pe pârtiile din Valea Dorului şi Valea Soarelui, la 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, informeaza MEDIAFAX.

Pe aceste pârtii, stratul de zăpadă naturală este de aproximativ o jumătate de metru, au declarat reprezentanţii autorităţilor locale.

Citeste si Vrei să îţi meargă bine la anul? Topul superstiţiilor de An Nou

La Azuga, pe pârtiile pentru copii şi începători au fost puse în funcţiune tunurile de zăpadă. Astfel, se poate schia pe pârtiile Cazacu Şcoală şi Cazacu Începători, dar şi pe nada transportoare a pârtiei Sorica, destinată copiilor, a declarat administratorul domeniului schiabil al staţiunii, Vasile Richea.

Joi, la orele prânzului, pe munte sunt minus zece grade Celsius, iar în staţiunea Azuga se înregistrează temperaturi de minus cinci – minus şase grade Celsius.

În ultimele ore, a nins şi pe munte s-a aşternut un strat de zăpadă de câţiva centimetri, care însă nu este suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Staţiunea Buşteni este singura de pe Valea Prahovei unde nu se poate schia. Administratorii domeniului schiabil Kalinderu au pus în funcţiune, în ultimele nopţi, tunurile de zăpadă, însă pârtia nu este practicabilă În schimb, potrivit administratorului de la Kalinderu, Mihai Dobre, turiştii se pot distra în fun-park-ul de la baza pârtiei, care este deschis.

În Poiana Braşov, stratul de zăpadă măsoară 30-40 centimetri şi sunt condiţii bune de schi în partea superioasă a Masivului Postăvarul, fiind puse în funcţiune şi tunurile de zăpadă.

Potrivit administratorului public al municipiului Braşov, Miklos Gantz, dacă temperaturile vor continua să fie negative în următoarea perioadă, în primele zile ale anului 2016 se va putea schia pe toate pârtiile din staţiune, deoarece au fost puse în funcţiune tunurile de zăpadă.

Partea superioară a Masivului Postăvarul, pârtiile Drumul Roşu, Kanzel, Lupului, Subteleferic, Sulinar sunt într-o stare foarte bună, stratul de zăpadă măsurînd între 30 şi 40 de centimetri.

„Lucrăm la legarea pârtiei Sulinar de Drumul Roşu, în partea care acum este funcţională, şi la prelungirea Drumului Roşu, până la gondolă. Asta înseamnă că în câteva zile tot domeniul schiabil va fi utilizabil şi se va putea ajunge până jos pe schiuri”, a spus Miklos Gantz.

Miercuri şi joi, s-au înregistrat temperaturi de minus 15 şi minus 12 grade Celsius în Poiana Braşov. Pentru ca starea pârtiilor în aprtea superioară a masivului să fie practicabile, s-au utilizat aproximativ 32.000 de metri cubi de apă din lacul artificial situat pe platoul Ruia pentru producerea de zăpadă artificială.

Tarifele pentru transportul pe cablu au rămas aceleaşi ca în ultimii patru ani. Astfel, o urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între şase şi 12 ani. Urcarea şi coborârea vor costa 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii. În ceea ce priveşte accesul pe puncte la telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpă, cu 240 puncte costă 530 lei pentru adulţi şi 290 lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă pot opta pentru abonamente la transportul pe cablu, care diferă în funcţie de ore, preţul încadrîndu-se între 60 şi 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcări nelimitate costă 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu – 1.000 de lei (600 de lei pentru copii).

Cele mai aglomerate pârtii din Poiana Braşov sunt Bradul, Lupului, Drumul Roşu şi Sulinar. Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul Roşu (4.725 metri) şi Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienţă sunt pârtiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) şi Kanzel (297 metri). Pârtiile din Poiana Braşov au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

În judeţul Sibiu, se poate schia pe părtiile din staţiunea Păltiniş, unde stratul de zăpadă măsoară nouă centimetri, dar şi la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, unde meteorologii anunţă că zăpada are aproape 80 de centimetri.

Cei care aleg staţiunea Păltiniş pot schia fie pe pârtiile de la Arena Platoş, fie pe pârtia Onceşti, în ambele locuri având telescaun, teleschi, nocturnă, dar şi tunuri de zăpadă în cazul în care neaua naturală nu mai face faţă valului de schiori.

La Arena Platoş se poate schia pe toată durata zilei, iar cei care vor să şi sărbătorească Revelionul pe pârtie o pot face, instalaţia de nocturnă urmând să funcţioneze până spre dimineaţă. Aici se organizează chiar o petrecere pe pârtie, cu muzică, DJ, şampanie, foc de artificii.

Citeste si Obiceiuri pentru noroc şi semne despre viitorul an, de Revelion

„Anul acesta se încheie pe pârtie, în splendida noastră staţiune de munte. Instalaţiile de nocturnă vor păli de invidie copleşite de artificiile orbitoare. Vă puteţi face urări inconjuraţi de pădure şi zăpadă şi nu vă vor mai ajunge mâinile pentru sticle de şampanie şi artificii. Turiştii vor fi pe pârtie până spre două dimineaţa. Se vor face fotografii ca să nu uitaţi repede bucuria unui revelion pe zăpadă, ori vă puteţi potoli setea cu şampanie răcită natural”, scriu organizatorii în prezentarea petrecerii de Revelion. Între orele 22.00 şi 24.00 schiatul va fi gratuit la Arena Platoş.

Cei care doresc să ajungă la Arena Platoş au la dispoziţie mijloace de transport propri ale resortului care pleacă regulat din municipiul Sibiu. La Arena Platoş există cinci pârtii de diferite lungimi şi dificultăţi, dar şi pârtii speciale pentru sănii şi snowboard.

Pe pârtia Onceşti se poate schia până la ora 19.00. Aici schiorii au la dispoziţie o pârtie dotată cu telescaun, în lungime de 1.050 de metri, cu o diferenţă de nivel de 241 de metri. De asemenea, există instalaţie de teleschi cu o lungime de 400 de metri pentru copii şi începători, cu o diferenţă de nivel de 138 de metri.

Primele patru persoane care au urcat joi la Păltiniş pe pârtia Onceşti au primit o cartelă cu care vor putea schia gratuit o zi întreagă în anul 2016.

Cei care doresc să ajungă în staţiunea Păltiniş au la dispoziţie mijloacele de transport în comun care pleacă regulat din municipiul Sibiu sau posibilitatea de a urca cu autoturismele proprii, distanţa între municipiul Sibiu şi staţiunea Păltiniş fiind de circa 30 de kilometri.

La Bâlea Lac, în schimb, se poate ajunge doar cu telecabina. Cei care doresc să ajungă în inima Munţilor Făgăraş pot urca cu maşina până la Bâlea Cascadă, iar de acolo cu telecabina care costa 30 de lei de persoană pentru un drum. Odată ajunşi, turiştii pot schia, stratul de zăpadă fiind consistent, iar riscul de producere a avalanşelor anunţat de meteorologi fiind redus până în 1 ianuarie, ora 20.00.

La Bâlea Lac nu există pârtii amenajate pentru schi, dar se poate schia de la Bâlea Lac până la Bâlea Cascadă, sau pe diferite văi, atunci când riscul producerii avalanşelor nu este mare.

Turiştii care îşi doresc să schieze în Munţii Făgăraş sunt sfătuiţi să informeze patrulele Salvamont sau ale Jandarmeriei montane şi să ceară informaţii cu privire la stabilitatea stratului de zăpadă în zonele pe unde doresc să schieze.
Slvamonsiştii sibieni reamintesc tuturor că traseele turistice din Munţii Făgăraş sunt închise în această perioadă a anului, din cauza pericolului de producere a accidentelor.

Cei care urcă la Bâlea Lac, în zona cabanelor turistice, sunt în siguranţă şi pot schia, se pot da cu sania, snowboardul sau patinele, chiar pe Lacul Bâlea, care este îngheţat, iar temperaturile scăzute asigură un strat consistent al gheţii.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni