Majoritatea celor executați — 45 de saudiți, un cetățean din Egipt și un altul din Ciad — au fost implicați într-o serie de atacuri comise de rețeaua teroristă Al Qaida între anii 2003-2006, se menționează în comunicatul de presă citat. Iranul, majoritar șiit, a avertizat că executarea lui al-Nimr „va costa scump Arabia Saudită”, amintește Reuters.
Agenția DPA relatează că, în octombrie, un înalt tribunal saudit a confirmat pedeapsa cu moartea împotriva lui Al-Nimr, în vârstă de 55 de ani, acesta fiind acuzat de incitare la conflict religios într-o țară majoritar sunită. În trecut, Al-Nimr a militat pentru sporirea drepturilor minorității șiite, care reprezintă 15% din populația saudită. Nepotul acestuia, Ali al-Nimr, care era minor în momentul arestării, nu figurează printre persoanele executate.
Citeşte şi Liderul Statului Islamic îndeamnă la o revoltă în Arabia Saudită şi promite atacuri în Israel
Regatul islamic conservator, unde condamnații sunt de obicei executați prin decapitare în piața publică, a reținut mii de militanți islamiști după o serie de atacuri comise de Al Qaida între 2003 și 2006 și în urma cărora și-au pierdut viața sute de oameni. Totodată, regatul a arestat și sute de membri ai minorității șiite, după o serie de proteste în anii 2011-2013, în timpul cărora mai mulți polițiști au fost uciși, împușcați sau victime ale atacurilor cu cocteiluri Molotov.
Declarația Ministerului de Interne saudit a început cu versete din Coran prin care erau justificate aceste execuții, iar televiziunea de stat a prezentat apoi imagini înregistrate după atacurile comise de Al Qaida în deceniul trecut. Apoi, Marele Muftiu al Arabiei Saudite, maxima autoritate religioasă a țării, șeicul Abdul Aziz ben Abdullah, a apărut la televiziune și a descris execuțiile ca fiind drepte.
Acestea sunt primele execuții care au loc în Arabia Saudită în 2016. Cel puțin 157 de oameni au fost executați în 2015, iar în 2014 autoritățile de la Riad au executat 90 de persoane.