În Evul Mediu, salvia era considerată o plantă cu proprietăți magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însuși numele plantei, are o însemnătate deosebită, provenind din latinescul salvare, care înseamnă a fi sănătos, a salva, a vindeca. Și chinezii i-au conferit salviei valoarea binemeritată, căci un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie”.
Legenda biblică spune că, Maica Domnului cu micul Iisus în brațe, a scăpat de soldații lui Irod care o hărțuiau, ascunzându-se în tufele de salvie. Fiind singura dintre plante care a primit-o și a ajutat-o în acele momente grele, Maica Domnului a binecuvântat salvia, dându-i puteri vindecătoare.
Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului.
De la salvie se folosesc frunzele și florile, acestea fiind foarte bogate în uleiuri volatile.Preparatele din salvie, sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură sau oțet au efecte antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, contribuind, în același timp și la scăderea nivelului de zăhar din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.
Salvia ajută și la curățarea sângelui și poate să prevină boala Alzheimer.Salvia se remarcă prin multe proprietăţi benefice, cea mai cunoscută fiind aceea de a diminua transpiraţia (efect antisudorific pronunţat). Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiraţiei excesive în diverse stări, cum ar fi distoniile neurovegetative şi menopauza.
Se administrează în acest scop sub formă de tinctură, câte 4 lingurițe pe zi. Iată care sunt celelalte proprietăți curative ale salviei.1. Previne și tratează bolile sistemului nervos – încă din Evul Mediu se spunea despre salvie că are un puternic efect întineritor, ajutând mai ales menținerea nealterată a facultăților intelectuale și emoționale, până la vârste înaintate. Salvia acționează asupra receptorilor unor hormoni importanți în menținerea tinereții organismului și inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza.
Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurițe de tinctură de salvie are, în consecință, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilității, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odată cu vârsta. Mai mult, salvia stimulează capacitatea de memorare, favorizează activitatea intelectuală și îmbunătățește performanțele intelectuale, atât la cei în vârsta, cât și la tineri.
Primele rezultate în acest sens se văd după patru săptămâni de administrare constantă, un tratament complet durând între 2 și 3 luni (putând fi făcut de 3 ori pe an). Băile cu salvie înlătură oboseala, conferă pielii o aromă plăcută și mențin un tonus psihic bun.
Citeşte continuarea pe antenasatelor.ro