Corina Creţu, comisar european pentru Politica Regională: „Mai mult ca oricând, trebuie să investim în Europa”

Pe parcursul deceniului viitor, fondurile structurale și de investiții vor fi utilizate cu prioritate pentru reducerea decalajelor dintre regiunile UE și pentru atingerea obiectivelor de creștere economică și de creare de noi locuri de muncă, inclusiv în România. Acesta este mesajul de început de an al comisarului european pentru Politica Regională, Corina Crețu, prezentat într-un articol pentru publicația NewEurope.
Romania TV
05 ian. 2016, 09:24
Corina Creţu, comisar european pentru Politica Regională:

În articolul „Mai mult ca oricând, trebuie să investim în Europa”, comisarul european Corina Crețu arată că principalul instrument de intervenție al Uniunii Europene este reprezentat de fondurile structurale și de investiții, iar accesarea acestora de către regiunile cu probleme a avut efecte pozitive în toate domeniile, de la îmbunătățirea infrastructurii de transport și reprofilarea modernă a forței de muncă până la facturile mai mici plătite de IMM-uri pentru energia electrică și o conexiuni mai rapidă la Internet.

„Deoarece investițiile naționale și regionale sunt în scădere, Fondurile Structurale și de Investiții Europene devin tot mai necesare. Ele sunt de așteptat să reprezinte aproximativ 14% din totalul investițiilor publice, în medie, iar cea mai mare pondere poate ajunge dincolo de 70% în unele state membre. Cetățenii se bazează pe investițiile noastre, pentru infrastructurile cheie în transporturi, alimentarea cu apă sau gestionarea deșeurilor, pentru servicii medicale și sociale mai bune sau pentru a dezvolta o idee care poate ajuta la crearea de sute de locuri de muncă într-o regiune”, a declarat Corina Crețu.

Astfel, avantajele apartenenței la Uniunea Europeană apar peste tot unde fondurile structurale și de investiții au impact pozitiv, consideră Corina Crețu, care subliniază că noua perioadă de programare înseamnă o utilizare strategică a bugetului european, orientată spre performanță și valorificarea avantajelor competitive ale regiunilor, care se concentrează pe cercetare, inovare, noi tehnologii și dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Există desigur numeroase povești de succes în domeniul finanțării europene, dintre care două ies în evidență.

Pe măsură ce Europa a revenit pe calea creșterii economice după criza din 2008, s-a putut observa clar impactul negativ de dezvoltare pe care unele regiuni europene au trebuit să îl înfrunte în ultimii ani, cu efecte care au accentuat disparitățile. Un exemplu relevant este reprezentat de situația recentă din Grecia, unde măsurile de sprijin luate de Comisia Europeană au însemnat acces la lichidități și revigorarea economică și socială a statului, care acum își poate reconstrui propria strategie de creștere.

Totodată, pe măsură ce criza refugiaților s-a acutizat, instituțiile europene au arătat disponibilitatea de a utiliza flexibilitatea fondurilor pentru a sprijini agenda UE privind migrația.

„Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari provocări ale Europei ca Uniune – criza refugiaților. Europa reprezintă un refugiu de speranță și stabilitate pentru sute de mii de refugiați. (…) Așadar fiecare acțiune și fiecare inițiativă pe contează. Fondurile europene structurale și de investiții pot sprijini atât proiectele care răspund nevoilor pe termen scurt – în primul rând de cazare, spitale mobile, salubritate, alimentare cu apă, cât și pe cele pe termen lung, ajutând migranții și refugiații să se integreze și să își găsească locul lor în societatea europeană”, consideră Corina Crețu.

În ceea ce privește viitorul, este evidentă nevoia de simplificare a accesului la fondurile europene pentru beneficiarii din regiunile care au nevoie de un ritm accelerat de dezvoltare, în acest sens fiind necesare acțiuni ale instituțiilor europene alături de autoritățile naționale și regionale pentru a fi consolidate capacitățile de guvernare și instituționale și pentru a fi evitate problemele de absorbție.

„În următorul deceniu, Fondurile Structurale și de Investiții Europene vor interveni acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, investind în Europa pentru a reduce decalajele dintre regiuni și pentru a atinge obiectivele UE de creștere și creare de locuri de muncă. (…) Este datoria noastră să învățăm din lecțiile trecutului și să asigurăm, pe lângă o bună gestionare, o monitorizare riguroasă a performanței programelor în următorii ani”, a concluzionat comisarul european pentru Politica Regională.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
O amuletă de argint descoperită în Germania, primele dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?