“Este absolut firesc, a căzut guvernul. Leul a ieşit din ritmul firesc, de la 4,36-4,37, cât se tranzacţiona în ultima lună, a ajuns la 4,39 acum”, a declarat, la România TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta adaugă că deprecierea leului nu este una de amploare şi că nu avem de ce să ne temem.
Cotaţiile au trecut de 4,4 lei/euro după ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă. În jurul orei 13:40, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4045 – 4,4050 lei, iar cel mai recent transfer a fost realizat la 4,4045 lei/euro.
Precedentul nivel record, de 4,4010 lei/euro, a fost înregistrat vineri după ce Guvernul Ungureanu a fost demis.
La deschidere, euro era cotat la 4,3895 – 4,3930 lei, în scădere faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când operaţiunile se realizau în intervalul 4,3925 – 4,3950 lei/euro.
Volumele tranzacţionate sunt relativ mari, în piaţă fiind prezenţi atât jucători locali, cât şi investitori străini.
BNR a anunţat luni un curs de 4,3970 lei/euro, în creştere cu 2,23 bani faţă de vineri, euro ajungând astfel la un nou record istoric faţă de leu la nivelul ratei de referinţă.
Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, crede că piaţa va rămâne tensionată, cel puţin până când planurile noului guvern devin mai clare.
„Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificări, în cazul în care noul executiv reduce atenţia acordată disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, dacă luam în considerare planurile prezentate în trecut de fosta opozitţe şi că aceasta s-ar putea să fie nevoită să dovedească că reprezintă opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice şi au majorat taxe”, se arată într-un raport al băncii, citat de Mediafax.