Potrivit sursei citate, până la acest moment nu au fost semnalate probleme referitoare la condiţiile de trai de la bordul navei şi niciunul dintre navigatorii români aflaţi la bord nu a contactat oficiul consular român pentru a solicita asistenţă de specialitate.
„Oficiul consular român a întreprins demersurile specifice pe lângă autorităţile locale competente, pentru obţinerea unor informaţii suplimentare privind situaţia membrilor echipajului de naţionalitate română. Potrivit informaţiilor obţinute de către oficiul consular de la Căpitania portului Genova, în acest caz este deschisă o procedură judiciară împotriva armatorului, nava fiind reţinută pentru datorii pe care acesta le are, atât faţă de terţi, cât şi faţă de membrii echipajului”, se arată în răspunsul MAE.
O navă cu români la bord, sechestrată în Italia
Aceeaşi sursă menţionează că Sindicatul Internaţional al Lucrătorilor Maritimi (ITF) cunoaşte situaţia, întrucât navigatorii aflaţi pe navă au solicitat asistenţă specifică în astfel de cazuri.
„Echipajul navei este asistat de către un avocat din oficiu, mandatat de către ITF să recupereze salariile restante. Din informaţiile obţinute de la Căpitania portului Genova, rezultă că navigatorii români nu doresc să se întoarcă în România până nu le sunt achitate drepturile salariale restante. (…) Consulatul României la Torino monitorizează cu prioritate evoluţia cazului, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară navigatorilor români, în limita competenţelor legale’, adaugă MAE.
Presa centrală a relatat că vasul cargo ‘Moondy Bay’ pe care se află mai mulţi români, dar şi marinari de alte naţionalităţi, se află sechestrat în portul Savona, Italia, din cauza datoriilor pe care armatorul le are, iar marinarii refuză să mai muncească până când angajatorul le va plăti salariile restante.